Menu

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert ja Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toit ja toidu valmistamine

Ask for advice
Ask food related question

Question will be published with an answer within five work days. You will also get an email. We have the right to edit questions. Offensive content will not be published.

Anonymous

24. november 2009

Kas on olemas selliseid raua preparaate, mis ei põhjustaks kõhukinnisust?
Kuna kannatan pidevas raua puuduses siin pean neid preparaate kasutama.
Söön vaid kanaliha, mida armastan süüa aga teisi lihatooted ma ei söö. Söön palju taimset ja ka kala

Specialist answers:Tagli Pitsi

Selliste rauapreparaatide olemasolu kohta tuleb infot küsida arstilt või apteekrilt. Mis põhjustel te liha ei söö, kas ei soovi või ei maitse? Kui maitseküsimus, siis võib-olla leiate siiski mõne toote (nt maksapasteet), mida aeg-ajalt süüa. Lisaks aitab näiteks teraviljatoodetest rauda paremini imendada vitamiin C, mida leidub rohkesti puu- ja köögiviljades ning mahlades.

Anonymous

12. november 2009

Tere,
selline küsimus, et nädalas tavaliselt ükskord tekib selline magusa vajadus ja siis söön kasvõi 200g šokolaadi korraga ja siis hiljem läheb ka kooki või muud magusat. Tava päevadel söön korralikult, palju juurvilju ja puuvilju.
Millest tuleb selline õgimishoog.

Specialist answers:Tagli Pitsi

Sellisele ühekordsele magusaisule on väga keeruline seletust leida. See võib olla tingitud sellest, et püüate end hoida tagasi ja mitte süüa magusat, kuid ühel hetkel ei pea lihtsalt enam vastu. Pigem oleks mõttekas süüa paaril korral nädalas tükike šokolaadi ning võimalusel vältida sellist korraga palju magusa söömist. See ei tee kindlasti paha, kui süüa rohkelt puu- ja köögivilju, samuti puuvilju kuivatatult.

Anonymous

9. november 2009

Tere,

Olen taimetoitlane, looma- ja linnuliha, kalatooteid ma ei söö. Piimatooteid ja muna aga söön, kuigi vähe.
Viimasel ajal aga on tekkinud kontide raksumine, mille põhjust soovikski teada saada. Mingi aine puudus?

Suured tänud!

Specialist answers:Tagli Pitsi

Kõigepealt oleks mõttekas oma menüüd analüüsida. Sealt on näha, millistest toitainetest puudu jääb. Niimoodi on põhjust väga keeruline öelda. Taimetoitlastel kipub puudu jääma rauast (kuid see ei tohiks naksumist põhjustada). Lisaks võib olla kaltsiumi puudus, mis ei pruugi olla tingitud otsesest kaltsiumi vähesusest toidus, küll aga toidu liiga väikesest vitamiini D või rasvasisaldusest. Samuti on taimetoitlastel keeruline saada kõik vajalikud aminohapped ainult toiduga.

Anonymous

7. november 2009

Tere,
Kuna ma ei söö nii tervislikult kui oleks kasulik,kas oleks vajalik hakata sööma toidulisandeid(kaltsiumi ,omega3,min.aineid) igapäevaselt.

Specialist answers:Tagli Pitsi

Kindlasti ei soovita esimese asjana hakata sööma umbropsu toidulisandeid. Ennekõike tuleks ikka proovida oma toitumist parandada. See tuleb lõppkokkuvõtteks odavam ning ka toitainete omastumine toidust on märksa parem. Kui aga tõepoolest mingil põhjusel ei saa osasid toite süüa (nt allergia vm), siis tuleks kõigepealt teha selgeks, millest jääb vajaka. Selles aitab toitumisprogramm. Kui siis selgub, et menüü muutustega ei ole võimalik toitainete puudust vältida, siis alles pärast seda tuleks valida sobiv toidulisand. Soovitatav on enne ka konsulteerida perearstiga, kes aitab teha õige valiku. Tihitpeale tehakse see viga, et ostetakse näiteks kaltsiumitabletid, kuid kaltsium vajab oma imendumiseks kindlasti vitamiini D, magneesiumi, rasvu jpm ning seeläbi võib vale toidulisandi kasutamine tervisele hoopis halvasti mõjuda.

Anonymous

5. november 2009

Tere!

1) Ma tahtsin küsida, et millistele terviseprobleemidele võib viidata see, kui hapukate puuviljade või marjade (näiteks pisut toorevõitu tikrid) paneb kõhu valutama?

2) Ma tahtsin küsida, kas palju banaanide söömine võib kehakaalu tõsta (sest seal on ju palju suhkruid)? Ma olen kuulnud et suhkrud, mida inimene ei jõua ära tarvitada muundatakse rasvadeks ja talletatakse organismis varuainena, kas see vastab tõele?

Suur aitäh Teile!

Eve

Specialist answers:Tagli Pitsi

Kui kõhu panevad valutama kõik hapud toidud, siis oleks kõige õigem pöörduda perearsti poole, kes selgitab välja põhjuse.

Banaanid on ühed energiarikkamad puuviljad üldse. Kõik üleliigne toit, mida organism ei jõua ära kulutada, muutub rasvavaruks. Seetõttu on vaja jälgida, et energia tarbimine ja kulutamine oleks tasakaalus.

Anonymous

4. november 2009

Tere,
kas rasvata piim sisaldab sama palju kaltsiumi kui 2,5%-line?
tänud

Specialist answers:Tagli Pitsi

Piimas, olenemata tema rasvasusest, on ligikaudu 120 mg kaltsiumi 100g kohta. Küll aga tuleb teada seda, et kaltsium vajab imendumiseks nii vitamiini D, kui ka piisavas koguses rasvu. Seetõttu on kaltsiumi imendumine rasvasest piimast parem.

Anonymous

1. november 2009

Tere,
Minu küsimus puudutab süsiveskute päevase koguse vajdust. Kui näiteks hommikul süüa kausitäis putru ja ´kaks rukkipala siis tuleb juba ainuüksi hommikuse söögi pealt u 80 grammi süsivesikuid kokku. Kas seda pole liiga palju?

Specialist answers:Tagli Pitsi

Päevane vajalik süsivesikute kogus sõltub kogu päevasest vajalikust energiakogusest. Täiskasvanud naine, kelle energiavajadus päevas on näiteks 2000 kcal, peaks saama süsivesikuid nii palju, et nendest saadav energia annaks päevasest koguenergiast 55-60% ehk seega 1100-1200 kcal. Kuna 1 gramm süsivesikuid annab 4 kcal, siis see teeb 1100kcal/4kcal=275g kuni 1200kcal/4kcal=300g süsivesikuid päevas. Kindlasti tuleb jälgida, millisest allikast süsivesikud tulevad. Head on püramiidi esimeselt ja teiselt korruselt tulevad süsivesikud (puder, leib, puu- ja köögiviljad), kuid püramiidi tipu (so suhkur, karastusjoogid, maiustused, küpsetised) süsivesikuid tuleks tarbida tagasihoidlikult. Hommikusöök peakski olema üks päeva süsivesikuterikkamaid toidukordi.

Anonymous

1. november 2009

tere.mind huvitab kuidas koostada 1,5 aastase lapse nädala menüü,kui arsti väitel on vaja suurendada rauarikaste toitude hulka.milliseid toiduaineid oleks rohkem vaja.

Specialist answers:Tagli Pitsi

Millel põhineb arsti ettepanek süüa rohkem rauarikkaid toite? Kui vereanalüüsi põhjal saadud hemoglobiini taseme järgi, siis on arusaadav. Väikesed lapsed tihtipeale ei söö väga paljusid toite, eriti liha võib neile mingil põhjusel tunduda ebameeldiv. Rauda saab kahte tüüpi allikatest. Loomsetest allikatest (liha, maks) saadav raud on hästi imenduv. Maksa ei soovitaks nii väikesele lapsele pakkuda siiski üle 1-2 korra kuus, kuna sinna võivad olla kogunenud ka toksilised ühendid. Kui laps puhast liha ei söö, võiks talle proovida teha rohkem toite hakklihast – kotletid, lihapallid, kapsa-hakklihahautis jne. Teiseks heaks rauaallikaks on teraviljatooted, kuid nendes sisalduv raud ei ole nii hästi omastuv ning vajab kindlasti vitamiini C. Seetõttu peaks menüü sisaldama piisavalt puu- ja köögivilju. Piimatooted võivad samuti takistada raua imendumist, seetõttu ei tohiks lapse menüü piimatooteid sisaldada väga suures koguses, vaid ainult sellises, et oleks tagatud piisav kaltsiumi saamine.

Anonymous

27. oktoober 2009

Tere! Kuidas suhtuda kalakonservidesse (nt. purustatud tuunikala vees)? Kas sealt saaks kõik või vähemalt suurema osa kalade kasulikest ainetest kätte või hävivad need töötlemise käigus?

Specialist answers:Tagli Pitsi

Parem ikka kui mitte midagi. Kuigi ennekõike tuleks eelistada värskest või külmnutatud kalast tehtud toite. Peamiseks põhjuseks on see, et konservid sisaldavad reeglina liiga palju soola. Vitamiine-mineraalaineid saab ka konservidest, kuid pisut väiksemas koguses, kui värskest kalast valmistatud roogadest. Tuunikala konserv veega sisaldab vähe rasva ning kui vedelikku ei kasutata, siis võivad vesilahustuvad vitamiinid olla tõepoolest läinud vedelikku. Kuid valgu allikana on ta sellegipoolest hea.

Anonymous

22. oktoober 2009

Sooviksin teada kui palju tohiks ühel toidukorral süüa ,olen kuulnud,et see ei tohiks ületada 300 grammi?

Specialist answers:Tagli Pitsi

300 grammi ülempiir on ilmselgelt liiga vähe. Täiskasvanud inimese magu mahutab korraga keskmiselt 1,5 liitrit toitu, osadel inimestel isegi 2-4 liitrit, suurtel õllejoojatel isegi kuni 15 liitrit.
Kui sööte lõunaks supi ja magustoidu, siis neist saadav kogus juba vähemalt 500g. Praadi, eriti rasvasemat, ei jaksa te ilmselt nii suures koguses süüa, kuna siin mängivad rolli juba teised tegurid, mis annavad enne signaali, et kõht on täis.
Pideva mao suure “väljavenitamise” üheks võimalikuks ohuks on, et täiskõhutunde tekkimine võib edaspidi lükkuda edasi ning organism “hakkab nõudma” järjest suuremaid toidukoguseid. Seetõttu võiks pigem lähtuda mõõdukatest korraga tarbitavatest kogustest ning süüa sagedamini.
Vahetevahel võib olla probleemiks pigem ka liiga vähene toidu maht – seega rohkem tähelepanu puu- ja köögiviljadele, vähem rasva- ja suhkrurikastele toodetele.