Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

12. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Oskab keegi öelda, miks mul umbes tund aega pärast banaani söömist kõht tuimalt valutama hakkab ja tekkib “banaanipalavik” ning piisab vaid ühest ampsust banaanist. Internetist otsisin, kuid ei leidnud midagi selle kohta, et banaan võiks tervisele halvasti mõjuda.
Kerge palavik läheb õhtuks üle ja tuim valu kogu kõhu/kere piirkonnas annab järele.
Milles võib asi olla?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tundub, et sarnased probleemid banaani söömisel on tegelikult päris laialt levinud. Banaaniallergiat esineb tihti lastel, kuid sellised nähud võivad saada alguse ka alles 20-30ndates aastates. Banaan on üsna tugev allergia tekitaja, on isegi teada juhtumeid, kus banaanisöömine on esile kutsunud anafülaktilise šoki. Osad banaanile tundlikud inimesed on tundlikud ka lateksile ja/või mõnedele teistele viljadele (nt kiivi, avokaado, melon). Parim soovitus on banaanisöömise lõpetamine. Kui aga siiski on väga banaani-isu, võib proovida erinevaid banaanitüüpe. Kindlasti pesta banaan hoolikalt enne koorimist ja söömist, et vältida reaktsioone koore pinnal olevatele ainetele. Samuti mitte süüa tooreid banaane ning mitte tühja kõhu peale. Kui ka need võtted ei aita, siis tuleb kahjuks banaanisöömisest täielikult loobuda.

Anonüümne

11. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Sooviksin teada kas puder sisaldab kaloreid(kaerahelbe puder) ? Ja siis veel moos. Mõtlen selleall isetehtud marja moosi.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõik toidud, va vesi, annavad energiat. Üks keskmine piimaga valmistatud kaerahelbepudruportsjon (nii ca 200g) annab umbes 200-350 kcal energiat. Mida enam on moosile lisatud suhkrut, seda rohkem sisaldab see energiat. Toitumisel ei jälgita ainult toiduga saadavat energiat, olulised on ka kõik saadud toitained – valgud, rasvad, süsivesikud, vitamiinid, mineraalained jne. Puder on hommikusöögiks toitainete sisalduse koha pealt kindlasti väga hea valik. Isegi, kui ta ehk annab pisut enam energiat kui teised alternatiivid. 

Anonüümne

11. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

1) On teada, et paljud seemned nagu kirsi, ploomi või õunaseemned sisaldavad väga vähesel määral sinihapet ehk vesiniktsüaniidhapet. Kas ka granaatõuna seemned sialdavad sinihapet või on neid süüa ohutu?

2) Poes on müügil väga lai valik kõikvõimalikke seemneid ja pähkleid, nii et ei oskagi nende vahel millegi põhjal eriti valida. Kas te oskate nõu anda milliseid
seemneid ja pähkleid peetakse kõige tervislikumaks, kust saab kõige rohkem kasulikke aineid? Sama lugu on ka teedega, nende valik on väga lai, mis teeb valiku langetamise suht keeruliseks. Milliseid teesid peetakse kõige tervislikumaks, millised oleksid kõige paremad n-ö üldtervist tugevdava toime poolest?

3)Mõnede toiduõlide puhul öeldakse, et nad on “rafineeritud” või “rafineerimata”. Mida see rafineerimine tähendab ja kumb on tervislikum, kas rafineeritud või rafineerimata toiduõli?

Ja palun ärge unustage minu küsimustele vastamast. Ükskord ma saatsin siia ühe küsimuse ja ootasin mitu nädalat vastust, aga vastust ei tulnudki…

Ette tänades

Eve Kasemets

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sinihape tekib vaid luuviljaliste viljade seemnetes. Granaatõuna puhul kasutataksegi söögiks vaid seemneid ning need ei ole mürgised.
Kõikide toitude puhul kehtib reegel, mida mitmekesisemalt, seda parem. Ühtede ja samade toitude (olgu need kuitahes “tervislikud” tahes) pidev söömine võib kaasa tuua endaga osade toitainete defitsiidi ühelt poolt ning lisa- ja/või saasteainete kuhjumise teiselt poolt. Vaid mitmekesise toitumise korral on võimalik saada kätte kõik vajalikud toitained toidust ning vähendada toidust saadud kahjulikumate ainete kuhjumist. Erinevad pähklid sisaldavad erinevaid rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid erinevas koguses, kuid kindlasti ei saa väita, et mõni neist oleks seetõttu palju kasulikum kui teine. Ise saate pähklite jm toitude toitainelise koostisega tutvuda siin. Pähklite valimisel on nende koostisest olulisem see, et nad oleksid värsked, sest pähklid võivad väga kergesti saastuda näiteks hallitusseente eostega. Teede küsimuse all peate ilmselt silmas ravimteesid. Ravimteed on enamik siiski mõeldud mingi konkreetse tervisehäda vastu võitlemiseks, nende kohta saate täpsemat teavet apteegist. 
Üldjuhul peetakse rafineerimata taimeõlisid paremateks. Küll aga tuleks teada seda, et rafineerimata õliga ei tohi praadida, sest praadimisel võivad tekkida kahjulikud ühendid. Salatite valmistamisel kasutage rafineerimata (nt oliivi) õli ning praadimiseks rafineeritud (nt rapsi) õli. Oma rasvhappelise koostise tõttu peetakse väga headeks õlideks ka linaseemne ja põldtuderi õli. 

Anonüümne

11. aprill 2011

Varia

Tere, sooviksin pöörduda väikelaste toitumisspetsialisti konsultatsioonile, et teha omale selgeks mida ja kui palju peaks väikelaps ( hetkel on mu tütar 11 kuune) sööma ja kuidas kujundada lapsel välja tervislikud toitumisharjumused. Kas oskate soovitada kelle poole pöörduda, et saada individuaalset nõustamist.
Tänan!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ma kardan, et konkreetselt väikelaste toitumisspetsialist ei ole Teile välja pakkuda. Lastearstid oskavad nõustada, kuidas peaks lapsi söötma. Väikelaste toitumise teemal on väga palju kirjutanud lastearst Reet Raukas. Ise saate laste toidusoovitusi lugeda siit

Anonüümne

11. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Mul ja minu perel on selline küsimus: mida teevad Eesti kokad valesti, et seda sööki tarbides hakkab kõrvetama? Oleme käinud paljudes riikides, kaasa arvatud Aasia maad, kus tuleb süüa väga teravat, õlist ja rasvast toitu aga ei ole veel kordagi juhtunud, et hakkab kõrvetisi tekitama.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusest ei saa päris hästi aru, kas kõrvetised tekivad Teil ainult väljas söömas käies või ka ise kodus süüa tehes. Võib-olla olete mõne Eestis kasutatava toiduaine suhtes (mida kasutatakse sageli) väga tundlik ning ei tohiks seda üldse tarvitada. Muud põhjust ei oska praegu pakkuda, sest erinevates söögikohtades on erinevad kokad ja valmistavad toite üksteisest erinevalt. Seetõttu ei saa olla põhjus mitte niivõrd toiduvalmistamise viisis kuivõrd ikkagi mingites kasutatud toiduainetes.

Anonüümne

11. aprill 2011

Varia

Tere,
Kui täidan toitumispäevikut, kas peaksin sisestama valmistoidu kaalu(küsimus just kruupide, pastatoodete ja putrude kohta). Kuna kuivaine kaal erineb valmistoidu kaalust olen selles küsimuses päris segaduses.
Tänan abi eest.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kindlasti ei saa toitumispäevikusse sisestada niisama kruupe ja riisi, kui neid ei krõbistatud toorelt. Programmis on võimalik valida juba valmis kruubi- või riisipuder vms roog. Kui Teie tegite oma rooga pisut teisiti, siis minge “Minu toidud” rubriiki, vajutage “Lisa uus toit” ning sealt nime kõrval olevat nuppu “Võta aluseks olemasolev retsept”. Edasi tehke retsepti vajadusel muudatused. Kuumtöötlemata toiduaineid sisestage oma menüüsse vaid juhul, kui Te tõesti sõite neid kuumtöötlemata kujul. Kui kruupe või köögivilju sõite keedetult, liha hautatult, siis tulebki sisestamiseks valida vastav toit. Kuumtöötlemisel muutub nii tooraine mass kui ka tema vitamiinide sisaldus ja valides sisestamiseks kuumtöötlemata toiduained, saate vale tulemuse.

Anonüümne

9. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Kas hommikust piimaga keedetud kaerahelbeputru koos mee ja õunatükkidega võib süüa igapäevaselt või on tegemist siiski toekama hommikusöögiga, mida süüa pigem suurema koormusega päevadel?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

See sõltub sellest, palju seda süüa ning sellest, milline on kogu ülejäänud toiduvalik. Iseenesest selline toit on hommikusöögiks kindlasti väga sobilik. Küll aga võiks pisut varieerida teravilja, millest sellist putru teha ning ehk ka puuvilju, mida pudrule lisatud on. See tagaks mitmekesisema toitumise, varieeriks vitamiinide-mineraalainete saamist ning kindlasti ei tekiks tüdimust, mida iga päev täpselt ühesuguse pudru söömine endaga ühel hetkel kaasa tuua võib. Kui kardate, et selline hommikusöök annab liiga palju energiat, siis soovitan vastav energiakogus välja arvutada ning vastavalt sellele kas muuta olenevalt päeva aktiivsusest hommikusöögiks söödavat pudrukogust või kohandada oma toitumist päeva teistel toidukordadel.

Anonüümne

7. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Milliseid toitaineid sisaldavad seened (eeskätt šampinjonid, aga ka muud)?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Šampinjonid koosnevad enamasti veest, kuid sisaldavad mingil määral ka süsivesikuid ja valke, rasvu peaaegu üldse mitte. Mineraalainetest sisaldavad šampinjonid üsna palju kaaliumi, vähemal määral fosforit. Vitamiinidest tasub märkimist vaid nende niatsiinisisaldus. Seente ja teiste toitude toitainelise koostisega saate ise tutvuda siin.

Anonüümne

7. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Öelge palun, kas kuivainetel(kruubid, riis, pudrud jne) märgitud kalorsus on kuivaine 100g kohta või valmistoidu 100g kohta?
Tänud.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Reeglina on pakenditel toitainete sisaldus märgitud 100 grammi tooraine (ehk siis keetmata makaronid, kruubid) kohta. Mõningatel juhtudel võib tootja olla lisanud ka info valmis tehtud toidu kohta.

Anonüümne

5. aprill 2011

Kehakaal

Tere, mure järgmine.
Olen ülekaalus ja proovin tasakaalustatud toitu süüa. Kindlasti ma päris õigesti veel ei söö aga suundun sinna poole.
Nimelt, nii kui söön päeval lahjemalt siis hakkavad mul peavalud. Olen seda tähele pannud, kuna olen mitu korda alutanud uuesti lahjemalt söömist. Kui söön nii nagu meeldib siis ei ole probleeme peavaludega.
Vett tarbin suhteliselt piisavalt, umbes 5-6 klaasi päevas.
Oskate nõua anda, milles viga/probleem on?

Aitähh,
Getter

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ei saa päris hästi aru, kas sööte koguseliselt vähem, üritate süüa tervislikumat valikut või madala rasvasisaldusega toitu. Peavalud võivad olla seotud veresuhkru tasemega. Kui on liiga pikad söömise vahed ning veresuhkur langeb liiga madalale või siis, kui süüakse liiga suuri suhkrukoguseid korraga ning veresuhkru tase seeläbi kõigub suuresti.