Tervislik toitumine

Heldi Kirik

10. veebruar 2019

Tervislik toitumine

Viimasel ajal on palju juttu resistentsest tärklisest, mis on siis erinevatele kirjalikele aliikatele toetudes lahusumatud kiudained või seedumatu tärklis, mis toidab meie jämesooles olevat kasulikku mikrofloorat, kes omakorda oma elutegevuse ja tasakaalustatusega toetab meie tervist. Resistentset tärklise saamiseks soovitatakse süüa pooltooreid banaane, keedetud-jahutatud kartuleid nt, salatina, keedetud-jahutatud pastat, kas siis salatina või uuesti taaskuumutatult. Soovitatud on ka nt. nn. üleöö pudrule lisada teelusikatäis puhast kartulitärklist, mis olevat veel kõige etem nö. prebiootk . Kuidas nende asjadega tegelikult on? Ja mis toiduained on siis parimad meie jämesoole mikrofloora seisukohalt? Aitäh ka uue raamatu”Tervislik toitumise” eest. Päikest! H:)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Tallinna Tehnikaülikooli Loodusteaduskonna Keemia ja biotehnoloogia instituudi Toidutehnoloogia osakonna vanemteadur Kaarel Adamberg: “Kirjeldatud jutt on õige. Olenevalt toidu töötlemisest on tärklis inimese peensooles seeduv või mitte. Mitteseeduv on resistente tärklis (RS) ja sellel on 4 tüüpi. Naturaalsel kujul (RS tüübid 1 ja 2), nt töötlemata kartulis, teraviljades, seemnetes ja kaunviljades olev tärklis ei ole sülje ja peensoole ensüümidele ligipääsetav ning see jõuab jämesoolde, kus soolebakterid selle ära lagundavad ja toodavad inimesele vajalikke orgaanilisi happeid. Seega toores kartul ja külmas piimas leotatud teraviljahelbed (nagu tavaline müsli) omavad positiivset mõju jämesoole mikrobioota arengule. Tärklise seedumiseks peensooles peab seda toidu valmistamisel kuumutama, mille tulemusel tärklise ahelad lähevad üksteisest lahku, seovad vett ja inimese ensüümid pääsevad nii tärklist lagundama. Toiduainete jahtudes (nt kartulis) või pikalt seistes (nt leivas) hakkab taastuma algne tärklise struktuur ja seetõttu on tärklis jälle seedumatu (RS tüüp 3). Seega ka keedetud ning seejärel jahutatud kartul ja oad sisaldavad rohkem RS tüüp 3 kui vastavad kuumad toidud. Toiduainetes kasutatakse ka modifitseeritud tärklist (RS tüüp 4), aga see takistab nt teraviljatoodetes (leiva) resistentse tärklise teket ja mõjutab ka muid seedeprotsesse, mistõttu võiks modifitseeritud tärklist sisaldavate toodete tarbimist vältida. Nii nagu iga toiduainega, ei tasu millegagi üle pingutada. Üks portsjon keetmata müslihelbeid (50 g), lusikatäis kartulitärklist (15 g) või jämedast jahust kuivanud leiba (100 g) päevas on RS allikana piisav. Nt toortatrajahu sobib külmalt tarbimiseks väga hästi keefiriga või “Kirju koera” tüüpi magustoitudes küpsiste asemel.”