Kehakaal

Merike

26. september 2015

Kehakaal

TERE. Väga suurt populaarsust kogub süsivesikutevaba dieet. Ära jäetakse puuviljad, leib sai, kartul, pastatooted, riis. Kasutajad väidavad, et tunnevad ennast hästi ja kaal langeb. Magusa nälja kustutamiseks kasutavad erütriooli. Küsimus: Kuidas selline dieet mõjutab organismi pikas perspektiivis kui süsivesikute päevane tarbimine peaks normaalselt olema 55-60% ja kuidas mõjutavad kuntslukult toodetud suhkruasendajad organismi?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Igasugune toitumise piiramine vähendab kehakaalu ning alguses suudab organism funktsioneerida päris korralikult. Tegelikult aga on rasvadest rakkude elutegevuse tarbeks energia tootmine organismi jaoks suureks koormuseks, lisanduda võib ka kiudainete, teatud vitamiinide-mineraalainete defitsiit, mille allikateks ärajäetud toidud olid. Normaalse söömise juures tuleks siiski vähemalt 50% energiast saada süsivesikutest, valida tuleb vaid, milliseid süsivesikute allikaid eelistada. Kindlasti peavad olema menüüs puu- ja köögiviljad ning täisteratooted. Maiustused jms võib loomulikult täiesti ära jätta. Suhkruasendajad, mida praegu EL-s lubatakse kasutada, peaksid olema ohutud, kuid normaalse söömise juurde kuulub pigem tavaline suhkur kui suhkruasendajad.