Tervislik toitumine

Anonüümne

21. juuli 2023

Tervislik toitumine

Tere! Probleem on peatselt kaheaastaseks saava lapsega, kes ei ole mitu nädalat söönud normaalset toitu. Varem sõi kõike. Enam ei söö kartulit ega ühtegi teraviljatoodet, kohupiima ega jogurtit, hommikuti ei söö enam putru, vaid natuke puuvilja või piimaga krõbinaid. Põhimõtteliselt kogu päeva sööbki kas puuvilja või keedetud köögivilja, natuke viinerit, lastebatoone, maisikrõbinaid, vahel harva ka jäätist, mõned korrad nädalas saab kõrrejooki ilma lisatud suhkruta. Liha sööb natuke, kui on paneeringus tehtud. Mõistus on otsas, ei oska enam midagi pakkuda talle. Pannkoogid on ka ta lemmikud. Kas oskate anda nõu, mida teha?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab SA Tallinna Lastehaigla pediaatriakliiniku juhataja Reet Raukas: “Väikelapseeas muutuvad lapsed vahel väga iseteadvateks ehk otsustavad valida, mida nad söövad. Kui laps praegu sööb päeva jooksul keedetud köögivilju ja puuvilju, lastebatoone, viinerit ja kõrrejooki, saab ta ilmselt oma päevase energiavajaduse kätte. Kui seejuures ta kakab igapäevaselt, ei peaks toiduenergiast puudu jääma. Soovitan jälgida, et toite, mida ta on nõus sööma, pakutaks söögiaegadel, näiteks lastebatooni ja maisikrõbinaid hommikusöögiks pudru asemel. Kui siia juurde veidi piimatooteid (jogurtit, keefirit, piima) ka õnnestub pakkuda, on hästi. Toidukordade vahel pakkuda joogiks puhast vett. Jätaksin praegu üldse mahla menüüst välja. Lõunasöögiks saab teha (värvilisi) keedetud köögivilju paneeringus lihaga, siin saab pakkuda erinevaid lihasid – nii kana, veise- kui sealiha ja kala. Õhtusöögiks võib pakkuda pannkooke, millele saab lisada erinevaid katteid. Võibolla on laps praegu teraviljatootena nõus sööma hoopis võileibu erinevate katetega.
Pidage mõne päeva jooksul toidupäevikut, kuhu panete kirja nii söödud toidu kui toidu kogused, võibolla ei olegi need nii väikesed.
Toidukordade vahel proovige mitte lubada näksimist.
Serveerige toitu söömisele kutsuvalt – köögiviljad on praegu hästi värvilised, nende vahele saab poetada liha. Või tehke kotlette/lihapalle köögiviljalisandiga.”