Tervislik toitumine

Anonüümne

5. detsember 2013

Tervislik toitumine

Tere,

tahaksin küsida seda, et mille järgi peaksin panema kokku oma hommiku-, lõuna-, ja õhtusöögi. Ma tean, et pean seda tegema valkude, rasvade, süsivesikute järgi….Aga kuidas oleks see kõige lihtsam ?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toitumist vaadeldakse ennekõike umbes nädala või isegi pikema perioodi keskmisena. Seetõttu ei ole oluline, et igal toidukorral kõik ideaalselt paigas oleks. Küll aga on mõningad põhimõtted, mida toidukordade planeerimisel arvestada võiks. Näiteks ei soovitata õhtusöögiks tärklise- (nt kartul, makaronid) ega suhkrurikkaid (kõik maiustused) toite sageli süüa. Seevastu päeva esimeses pooles on need lubatud, jälgima peab ainult üldist energia saamist ning seda, et lisatavaid suhkruid üldse ei oleks toidus väga palju. Hommikusöögiks sobivad ennekõike süsivesikuterikkad toidud (nt pudurd, võileivad, aga ka pannkoogid), et organism saaks kiirest energiat. Samuti võiks hommikusöögi juurde kuuluda veidi valgurikkaid toite (nt muna, juust, kohupiim) ning puuvili või mahl. Lõunasöögi osas erilisi piiranguid ega soovitusi ei ole, see võiks olla päeva toekaim toidukord ning kindlasti sisaldada endas köögivilju. Õhtusöök võiks olla veidi tagasihoidlikum, näiteks mõni vormiroog, aga miks mitte ka salat, kuhu võib olla lisatud kala, kana, muna või kodujuustu. Päeva peamised toidukorrad võiksid toimuda iga 4-6 tunni järel. Kui vahepeal läheb kõht tühjaks, siis sobib vahepalaks mõni puu- või köögivili, võileib, jogurt, veidi pähkleid-seemneid või kuivatatud puuvilju-marju.