Kehakaal

Anonüümne

13. mai 2013

Kehakaal

Soovin kaalu alandada ja seega vähendasin oma kalorite tarbimist. Probleem on selles, et nii lähevad süsivesikute-rasvade-valkude vahekord paigast ära ja saan programmilt soovitusi vähendada just valkude-rasvade tarbimist. Katsetuseks aga lisasin ühele dieedipäevale 80g suhkrut (tegelikult seda ei tarbinud) ja sellisel juhul sain hoopis hoiatuse, et rasvade tarbimine on liiga madal ehk kui ma sööksin oma vajaminevad kalorid suhkrust täis, siis jääks mu kehal rasvhappeid puudu. Samuti ei tundu mulle, et 40-60g valku oleks just ohtlikult suur kogus treenivale inimesele.
Kas kaloraaži vähendades peaks vähendama propotsionaalselt süsivesikute-rasvade-valkude tarbimist või peaks arvutama vajamineva miinimumkoguse normaalse kaloraaži põhjal? Kuidas arvutada rasvade-valkude miinimumkogust, mida organism vajada võiks?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei selgu, kui suur ülekaal Teil on või olete normaalkaalus, kuid soovite mõne kilo alla võtta. Esimene soovitus kaalu alandamiseks on see, et päevast energiatarbimist ei tohi viia liiga madalale. 1600 kcal on piir, millest allapoole ei ole ka kõige hoolikama kombineerimise juures võimalik toidust kõik vajalikud toitained kätte saada. 
Minimaalne valguvajadus on 0,8 grammi kehamassi kilogrammi kohta, aktiivselt treenival inimesel võiks see olla isegi õige pisut suurem. Oletame, et kaalute 60 kg, siis peaksite saama päevas valke minimaalselt 48 grammi, mis 1600 kcal energiakogusest moodustaks 12%. Väga väikese toiduenergia korral (1000-1200kcal) peaksid valgud moodustama 15-20% energiast. 70% saadavatest valkudest võiks tulla taimset päritolu allikatest ning 30% loomset päritolu allikatest.
Rasvade puhul on oluline jälgida pigem rasvhappelist koostist. Küllastunud rasvhappeid ei tohi saada liiga palju ning kindlasti on vajalik saada toiduga asendamatuid rasvhappeid (oomega-3- ja 6-rasvhappeid). Kui sööte nädalas paaril korral kala, lisaks igapäevaselt veidi pähkleid-seemneid ning lisate toiduvalmistamisel pisut õli, siis peaksite asendamatud rasvhapped kätte saama. Kui päevane energiatarbimine on 1600 kcal, siis võiksite proovida hoida rasvade osatähtsuse energiast 25-30% vahel, kuid kui energiatarbimine on märgatavalt väiksem, siis võib rasvade osatähtsus energiast olla ka suurem, et tagada vajalike mono- ja polüküllastumata rasvhapete saamine.
Süsivesikute allikatena võiksid menüüs olla ennekõike köögiviljad, täisteratooted ja ka puuviljad.
Kui analüüsite oma toitumist, ärge vaadake kunagi ühe päeva (veel enam, ühe toidukorra) valkude-rasvade-süsivesikute osatähtsusi energiast, vaid neid peaks jälgima nädala või paari nädala keskmisena.