Tervislik toitumine
2. veebruar 2013
Tere,
Milline on mitmekülgse toitumise puhul minimaalne kogus loomseid produkte, mida tervise huvides sööma peaks? Kas vastab tõele, et loomseid toiduained toidust välja jättes, jäävad osad kehale vajalikud ühendid saamata (nt osad aminohapped ja piisav hulk rauda)? Oad, herned, läätsed jms on mu menüüs valguallikana esindatud.
Lugupidamisega Katrin
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Kui eemaldada oma menüüst absoluutselt kõik loomse päritoluga toiduained (liha, kanaliha, kala, munad, piim), siis on tõesti osade toitainete saamine võimatu või oluliselt raskendatud. Näiteks D- ja B12-vitamiini taimse päritoluga toidus ei esine. Samuti võib jääda puudu ka paljusid teisi toitaineid, kui oma menüüd väga põhjalikult läbi ei mõelda ega erinevaid toiduaineid omavahel ei kombineerita. Seetõttu võiks menüüs võimalusel siiski olla kahel-kolmel korral nädalas kala ja igapäevaselt kas muna või veidi piimatooteid. Parimateks rauaallikateks on küll lihatooteid, kuid piisava koguse C-vitamiini olemasolul saab organism rauda kätte ka taimsetest allikatest. Kui oma menüüd analüüsida, siis on näha, millised on need toitained, millest vajaka võib jääda ning kui palju neid erinevaid loomse päritoluga toiduaineid sööma, et vastavaid toitaineid piisavalt saada.