Tervislik toitumine

Anonüümne

22. september 2013

Tervislik toitumine

Tere,kuna töötan vanadega ja nende toidu valmistamise ning menüüde koostamisega.Ma saadaks teile menüü üle vaatamiseks ,kui spetsalistitel .Mida võiks menüüs jälgida ja mida muuta ?
Esmaspäev
Teisipäev
Kolmapäev
Neljapäev
Reede
Laupäev
Pühapäev
H:
Rukkihelbepuder, moos,v/l,v/s vorst,kohv
Neljaviljapuder, moos,v/l,v/s juust,kohv
Odrahelbepuder, moos,v/l,v/s suitsuliha, kohv
Tatrahelbepuder, või,v/l,v/s keedusingiga, kohv
Hirsihelbepuder, moos,v/l, v/s sprottidga, kohv
Kaerahelbepuder, moos,v/l,v/s singivõigega,kohv
Riisihelbepuder, moos,v/l,v/s pererulaad,kohv

L:
Lindströmi hakklihapallid, kartul,kaste,mar. kurk,leib,piim Karamellkissell moosiga
Viinerisupp,leib Bubert kisselliga
Hautatud kana hapukoorekastmes kartul,kapsa-porgandi-õunasalat,leib,piim,Kaerahelbe magustoit
Kalaseljanka, hapukoor,leib Jäätisekokteil
Hautatud sealiha köögiviljadega, paprika-tomatisalat, piim,leib Maasikavaht piimaga
Kartuli-klimbisupp,leib Kohupiimavorm kisselliga
Mulgikapsas,kartul, piim,leib Puuviljakompott vahukoorega Ma väga tänan ,et leidsite aega sellega tegeleda Tervitades Taive

Õ:
Piima-makaronisupp,v/l heeringas
Köögiviljad muna ja juustuga,piim,leib
Piima-riisisupp,v/l kiluga
Kartuli-hakklihavorm, piim,leib
Kartulipüreesupp- peekoniga,leib
Köögiviljaraguu, piim,leib
Piima-köögiviljasupp,v/l juust

O:
Mustikakook,tee
Juustuküpsis,morss
Kama
V/l,v/s suituvorstiga,tee
Rosinakukkel,tee
Präänik,tee
Odrakarask,tee

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ilma kogusteta on väga keeruline teha korralikku menüüanalüüsi, et teada saada, kui palju kirjutatud menüüst saaks energiat, kas valkude-rasvade-süsivesikute omavaheline saamine on tasakaalus või kas toidust saab piisavalt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Peale vaadates jäi silma see, et ilmselt saab pakutud menüüst soovituslikust rohkem naatriumi (soola). Samuti võivad olla õhtusöögid nende jaoks ehk liiga kesised. Kuna eakate puhul on äärmiselt oluline saada suhteliselt väiksema toiduenergia juures kätte toidust kõik neile vajalikud toitained, siis üldiselt ei saa neile väga palju nn tühje kaloreid andvaid toite (küpsised, saiakesed) pakkuda. Ka ei tundu, et nad saaksid päevas vähemalt viis portsjonit (so ca 500 grammi) puu- ja köögivilju. Kuna eakatel on suurenenud ka vitamiini D vajadus, peaks menüüs sisalduma rohkem kala. Ise saate oma menüüd analüüsida toitumisprogrammiga.