Toidu ohutus

Anonüümne

11. juuli 2014

Toidu ohutus

Tere,

Kuidas on kõige efektiivsem eemaldada välismaistelt puuviljadelt erinevate pestitsiitide ja kemikaalide jäägid? Kui nt koorin õuna ära, kas siis võin olla kindel, et söön nö puhast puuvilja?
Lisaks tekkis küsimus, et kas arbuus sisaldab ka mingeid kemikaale, väetisi, pestitsiite jne?
Lugesin, et kergitusained (sooda, küpsetuspulber, ammoonium- ja naatruimkarbonaadid jne) sisaldavad alumiiniumi. KUi palju need seda siis ikkagi sisaldavad? Kas kui söön imetamise ajal nt erinevaid kergitusaineid sisaldavaid toite (kooki, küpsist jne), kas siis nendes sisalduv alumiinium imendub ka rinnapiima ja on ohtlik seeläbi beebile?

Tänan vastamast.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastavad Põllumajandusministeeriumi Toiduohutuse osakonna Toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Anneli Tuvike ja Toiduohutuse osakonna Toidujärelevalve büroo peaspetsialist Eve Paju: “Lisaainete osas saame kinnitada, et Euroopa Liidus võib toidus kasutada vaid selliseid lisaaineid, mis on olemasolevatele teadusandmetele tuginedes tervisele ohutud.
Kõik kasutada lubatud lisaained on hinnatud nende toksilisuse, kantserogeensuse, mutageensuse ja teiste näitajate suhtes. Toksikoloogiliste andmete põhjal määratakse aktsepteeritav päevadoos (ADI), mille piires võib lisaaine tarbimist pidada ohutuks. Lisaks lisaainete toidus kasutamise tingimustele on kehtestatud igale lisaainele ka puhtusnõuded, sealhulgas raskmetallide sisaldumise osas. Lisaaine kasutamise lubamiseks peab olema lisaaine tervikuna inimese tervisele ohutu, st ükski selles sisalduv element ei tohi põhjustada terviseriski.
Lisaaine ohutuse vaagimisel hinnatakse ka seda, kui palju tarbija tõenäoliselt seda päevas tarbib. Selleks arvestatakse lisaaine jaoks taotletavaid piirnorme ning seda sisaldavate toitude suurimaid päevaseid söödavaid koguseid kõikide elanikkonnagruppide puhul. Lisaaine kasutus loetakse ohutuks ainult siis, kui kõikide eri toitude kaudu saadav lisaaine kogus jääb alla aktsepteeritavat päevadoosi ADI.
Täiendavat infot toidu lisaainete kohta leiate järgmistelt linkidelt: Põllumajandusministeeriumi koduleht ja Lisaainete alane infovoldik.
Sisuliselt samad põhimõtted kehtivad ka saasteainete sh. pestitsiidide valdkonnas. Puu- ja köögiviljade pesemine ja koorimine enne tarvitamist on kindlasti üheks võimaluseks, et kokkupuudet pestitsiididega veelgi vähendada. Samuti tuleks toituda mitmekesiselt (erinevad puu- ja köögiviljad) ning eelistada võimalusel töötlemata ja vähetöödeldud toite.”