Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

9. november 2013

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Toorsalati põhivalmistamise viisid (kuidas valmistada?)
Segasalati pühivalmistamise viis(kuidas valmistada?)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei saa päris täpselt aru küsimusest. 
Toorsalatit võib valmistada ühest või mitmest komponendist (tavaliselt köögiviljad, aga ka puuviljad) ning valdav osa neis kasutatavatest toorainetest on kuumtöötlemata. Tavaliselt komponendid riivitakse, aga võib ka tükeldada. Mõnikord lisatakse salatitesse ka töödeldud tooraineid (nt ananassikonserv, rosinad) või siis pähkleid, seemneid, idusid. Salati võib valmistada kastmeta või lisada talle mingi kaste, milleks võib olla mahl, äädikas, õli, õlikaste, spetsiaalne salatikaste, hapukoor, jogurt, majonees jne.
Mõiste segasalat jääb hetkel arusaamatuks. Kasutatakse väljendit “salat keedetud toiduainetest” ning siia alla kuuluvad näiteks kartuli- ja makaronisalat. Neid iseloomustab see, et üldjuhul on komponendid tükeldatud (mitte riivitud), eelnevalt keedetud ning salatikastmena kasutatakse pigem hapukoort, majoneesi või jogurtit. Võib-olla peate segasalati all silmas toorsalatit, millele on lisatud keedetud muna, kana, sinki vm? Sellise salati valmistamiseks võib köögiviljad kas tükeldada või riivida ning ülejäänud komponendid üldjuhul tükeldatakse ja salati võib valada üle mingisuguse salatikastmega.
Kui Teil on vaja mingeid täpsemaid mõisteid-valmistusviise, siis soovitan otsida raamatukogust õpikuid, mis on mõeldud koolidele, kus õpetatakse kokki.