Toit ja toidu valmistamine

A. Reenok

27. märts 2019

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Selline küsimus
Kui palju on kasulikke aineid säilinud tavapoest ostetud porgandil, lillkapsal, kaalikal, apelsinil nüüd kevadeks?
Kui artklist on lugeda et kapsal hävib nelja päevaga kogu vitamiinivaru?
Kui neis on järel tühine osa kas on mõtet raha raisata nende peale?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi projektijuht Kristin Salupuu: ” Köögiviljade toitainelist sisaldust mõjutab, millise valmidusastme juures nad koristusajal olid ja kui kaua ning milliste tingimuste juures neid on säilitatud. Küll aga ei saa nõustuda väitega nagu toitainete hävimist saab mõõta päevades ja ainult säilitusaeg määrab selle, kui palju toitaineid on viljades alles. Köögiviljad on muuhulgas ka väga head kiudainete allikad, mis säilivad toidus väga hästi ning mille sisaldus võib säilitamisel isegi suureneda. Selleks, et aga viljades säiliks maksimaalselt palju toitaineid, tuleks tähelepanu pöörata nende säilitamistingimustele: hoiustada neid jahedas ja pimedas, niiskuse ja hapniku eest kaitstuna. Samuti ei ole soovitatav hoida õhukese koorega vilju nagu porgand või kooretuid nagu lillkapsas koos etüleeni eritavate viljadega (nt õunad, kõrvitsad, tomatid ja banaanid). Samuti on kevade hakul alternatiiv tarbida külmutatud köögivilju, kuna vitamiinid, mineraalained ja kiudained säilivad külmutamisel üsna hästi ning need on üldjuhul külmutatud parima valmidusastme juures sügisel.”