Toitumine ja tervis

Aili Rätsep

4. märts 2019

Toitumine ja tervis

Tere! Olen 68.a. naine. Tunnen, et saan süüa ainult kala, avokaadot, tatart. Tahaks süüa ka muud. Päikesepõimiku piirkonnas hakkab valutama, kui süüa liha, marju ja teisi hapet tekitavaid sööke. Kuidas saada teada, mida võin süüa. Peale viirushaigust olen ka kehakaalus alla võtnud, kuna söök oli minule paha. Nüüd kaalun 49 kg, pikkus 146 cm.
Palun vastake, mida peaks tegema.
Parimate soovidega -Aili-

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Antud kaebuste ja kaalulanguse juures on esmaselt vaja teha uuringud, et selgitada, kas tegu pole mõne terviseprobleemiga. Ilmselt on vajalikud seedetrakti uuringud ja täpsustavad vereanalüüsid, mille üle saab otsustada juba perearst. Alles siis, kui arstlik kontroll tehtud ja tulemused teada, tasub nõu pidada toitumise osas. Kirja teel kahjuks nõu anda ei saa. Hetkel püüda siiski oma toiduvalikuid mitmekesistada. Proovida lisada kergelt töödeldud köögivilju, teraviljatoodetest proovida sepikut, lihatoodetest näiteks hautatud kana.
Kui toidud tekitavad vaevusi ja uuringutega läheb aega, siis võib apteegist osta toidukorra asendajad, mis on tasakaalustatud toitainete sisaldusega ja kergesti imenduvad (nt Nutridrink).