Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

9. august 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Tahaksin teada, kui mitu grammi on normaalne süüa pähkleid, et üle ei pingutaks ega ka liiga vähe neid sööks.

Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Pähklid on väga rasvarikkad toiduained, enamaltjaolt sisaldavad nad mono- ja polüküllastumata rasvhappeid, mida me peame toiduga saama rohkem kui peamiselt loomsetes toitudes leiduvaid küllastunud rasvhappeid. Pähklite soovituslik kogus sõltub tegelikult kogu teie toitumisest. Süüa tuleks selliselt, et rasvadest saadav toiduenergia jääks 25-30% vahele kogu saadavast toiduenergiast. Kui vaadata eraldi rasvhapete kaupa, siis küllastunud rasvhapetest saadav energia peaks jääma alla 10% kogu tarbitud energiast, monoküllastumata rasvhapetest saadav energia olema 10-15% ja polüküllastumata rasvhapetest saadav energia 5-10% kogu tarbitud toiduenergiast. Lihtsamalt seletades tähendab see seda, et kui järgida toidupüramiidi reeglit, siis pähkleid võiks süüa paar korda nädalas, korraga 1-3 spl. 100-grammine pakk korraga süüa on ilmselgelt liiga palju.