Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

14. veebruar 2011

Toit ja toidu valmistamine

Sooviksin infot maltoosa kohta. Tean, et sellest saab väga head õlut teha, aga kas ta sobib ka nt. küpsetistesse ja teesse suhkru või mee asemel. Kas kuumtöötlemine muudab selle toiduaine toiteväärtust. Milliseid vitamiine ja min. aineid ta sisaldab? Ette tänades ja kõike ilusat soovides HK:)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi dotsent Tiiu Liebert: “Maltoosa on linnaseekstrakti kontsentraat, mida kasutatakse põhiliselt koduõlle valmistamiseks. Pruuni värvuse annavad maltoosale suhkrute ja aminohapete vahelise reaktsiooni produktid ja teatud määral ka suhkrute karamelliseerumine.  Kindlasti vähendab termiline töötlemine mõningal määral vitamiinidesisaldust. Maltoosa vitamiinide ja mineraalainete sisaldus ei ole nii suur, et seda tasuks suhkru asemel kohvi või tee magustamiseks kasutada. Pealegi ei ole selle magusus eriti suur. Küll võib maltoosat kasutada küpsetamisel, kuid sealgi peab katsetama, kui palju seda lisada.”