Toitumine ja tervis

Anonüümne

22. veebruar 2012

Toitumine ja tervis

Tere,

sain täna arstilt teada, et mu magu on pisut põletikuline ning sain ka vastavad ravimid. Kuid mis toitudest ma peaksin hoiduma ja mida eelistama, et magu enam mitte rohkem ärritada?

Ette tänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Akuutse ehk ägeda põletikulise mao- või soolte limaskesta põletiku ajal on lühiajaline dieedipidamine vajalik. Ei sobi toidud, mis mõjuvad mehhaaniliselt või keemiliselt ärritavalt: rohkes rasvas praetud toidud, liha-, kala- ja puuviljakonservid, hapukapsasupp, oa- ja hernesupp, hapukurgisalat, tsitrusviljad, naturaalne õunamahl, ketšup, sinep, puu– ja köögiviljadest toorsalatid, šokolaad, kange oakohv, gaseeritud joogid. Sobivad pudrud, hautatud liha või kala, piima- või köögiviljasupid, püreesupid, kartulipüree jne, samuti piim, jogurt, kohupiim, hapukoor, juust, muna, keeduvorst, või, sai, tee. Toidukordade arv päevas võiks olla 4- 5 ning korraga tarbitavad toidukogused mõõdukad. Kui esineb kõhulahtisus, siis tuleks piim ja magustoidud jätta menüüst välja. Peale ägeda põletiku taandumist ei ole dieedipidamine enam vajalik.”