Toitumine ja tervis

Anonüümne

2. detsember 2013

Toitumine ja tervis

Olen 3 korda sattunud haiglasse soolesulgusega. 1. korral tuli iileus opereerida, teistel kordadel )viimati 3 päeva tagasi) suudeti oppi vältida. Nüüd ei tohi ma süüa gaase te4kitavaid toitaineid. Kas saaksite teatada, missugused on kõige ohtlikumad. Tänulikult
Hans

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Gaaside teket soodustavad toiduained on kuivatatud oad, herned, oasupp, hernesupp, kaalikas, rõigas, värske kurk, tomat, redis, paprika, mais, mugulsibul, õun, pirn, maasikas, apelsin, mandariin, kiivi, hapukapsas, hapukurk, maks, verivorst, toores munakollane, pähklid

Mittesoovitatavad toidud:
1. Praetud kartulid, friikartulid
2. Rasvas praetud pannkoogid, sõrnikud, makaronid
3. Rasvane hapukoor, majonees, ketšup
4. Halvaa
5. Rasvased vorstid, suitsusink ja suitsukala
6. Rasvased põhiroad
7. Lihapirukad, pitsad
8. Väske (soe) sai, kreemikoogid, pasta ehk makaronid
9. Värske hapendatud leib
10. Süsivesikuterikkad gaseeritud  joogid, limonaadid
11. Alkohol, õlu
12. Külmad joogid, jäätis
13. Naturaalsed toormahlad (eriti õuna, apelsini)
14. Kange must oakohv
15. Teravalt vürtsitatud toidud, tšilli  jt

Soovitan süüa rohkem vedelaid toite (liha- ja aedviljasisaldusega püreesupid, vedelad pudrud, piim- ja piimatooted).  Ärge sööge palju korraga. Portsjoni suurus olgu keskmiselt 300–500 grammi.
Pärast operatsiooni süüa puu- ja köögivilju keedetult või hautatult, lisades veidi (0,5 tl portsjoni kohta) kvaliteetset külmpressi taimeõli (oliiviõli jt)
Juua keedetud vett või morssi. Ei sobi külmad joogid ja toidud. Soovitan teha väikesi vahepalasid. Toidukordade arv keskmiselt 5-6 päevas.