Toitumine ja tervis

Anonüümne

9. september 2014

Toitumine ja tervis

Tere!

Olen 29 aastane naine. Juunis algasid maovalud, oksendamine. Raviks kirjutati Omeprasooli, mis leevendas olukorda. Juulis aga muutus enesetunne taas väga kehvaks ja tehti gastroskoopia. Selgus, et mul gastriit. Raviks määrati taas omeprasool. Olen praeguseni kapsleid võtnud(nüüd siis ca kuu aega 2x päevas), aga enesetunne ei ole siiani eriti paremaks läinud. Nüüd on taas periood, kus hommikune iiveldustunne on nii tugev, et ei suuda praktiliselt midagi süüa. Kaasnevad vaevused on südamekloppimine ja suur nõrkustunne. Esineb ka valu paremal pool roidekaare all. Hommikune söömine on eriti raskendatud, sest isegi toidu lõhn paneb kõik sees keerama (rase ei ole). Eile õhtuse tableti oksendasin ka välja, sest klaasitäis vett, mille pidin peale jooma, ärritas magu liialt.
Palun öelge, kas Teie meelest võivad antud vaevused olla gastriidist tingitud või võib kõige selle taga olla veel mingi põhjus?

Lugupidamisega

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Gastriidi korral on tegemist mao limaskesta ägeda põletikuga, mille puhul on vajalik ravimite võtmine enne sööki. Sobivad kooresed ja tummised püreesupid, mis keedetud kartulitest, riisist, kanalihast. Soovitan süüa kergemaid toite: jogurtid, kohupiim, lahjad supid. Juua taimeteesid. Toidukogused ja toidukordade vaheajad olgu mõõdukad. Süüa 5-6 korda päevas 300-400 g korraga. Vältida magu ärritavaid toiduaineid, nagu külm vesi, gaseeritud joogid, tomat, ketšup, majonees, praerasv, äädikas, tsitrusviljad. Kui selliselt toimides paremaks ei lähe, tuleb kindlasti pöörduda uuesti arsti vastuvõtule.