Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

18. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere, nägin televiisorist, et Ameerikas on uus mood, súúakse tindikalasid ja krevette elusalt. Núúd on alanud see juba ka Rootsis (homme Eestis). Palun toitumisspetsialisti kommentaari. Tänan

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Nii värske kui ka elusa kala ja mereandide söömisel võivad olla mitmed ohud. Kala ja teised mereannid võivad olla terve rea toidu kaudu levivate haiguste põhjustajaks, kuigi haigusjuhtude täpne statistika ei ole teada.
Mereandide tarbimisega kaasnevad võimalikud ohud:
• biotoksiinid
• parasiidid
• patogeensed bakterid
• histamiini mürgistus
Enamik värskete kalade tarbimisega seonduvatest haigusjuhtumitest maailmas on põhjustatud toksiinide ja histamiini poolt. Parasiitidega (nematoodid, trematoodid, tsestoodid ja algloomad) saastunud mereannid on harva haiguste põhjustajateks Euroopas ja Ameerikas, kuid väga tavalised Kagu-Aasias, kus väga sageli haigestutakse näit. trematoodidega saastunud tooreid või alaküpsetatud mereande süües.
Patogeensete bakterite arvukus mereandidel on üldiselt üsna madal ja enamike patogeenide puhul on ebatõenäone, et toored mereannid võiksid põhjustada haigestumist. Üldiselt esineb oht juhul, kui mereandidel esinevad patogeenid paljunevad ja nende arvukus jõuab piirini, mis on piisav haigestumise esile kutsumiseks. Siiski mõnede patogeenide puhul piisab haigestumiseks väga vähesest bakterite arvust.
Vees võib leiduda järgmisi inimesele patogeenseid baktereid: Clostridium botulinum, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus, Vibrio cholerae, Aeromonas hydrophila. Heitvetega saastunud veest püütud kala võib sisaldada Salmonella spp., Shigella spp., E. coli.