Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

18. jaanuar 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Mul on selline probleem, et pean koolis tegema uurimustööd soola kohta. Nimelt tekkis selline mõte, et kui võtta mitu pudelit, panna sinna sama kogus vett ning lisada igasse erinev kogus soola, peaks teada saama, milline on inimese harjumuslik soolatarbimine – kas liiga suur, keskmine või väike. Kui inimene tarbib päevas näiteks 5 g soola, kui suurt soolakogust 500 g vees peaks ta tundma? Ettetänades, Anna!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

 

Inimese soolatundlikkus pisut küll sõltub sellest, kuivõrd suur soolatarbija ta on, kuid mitte ainult. Oma rolli mängib siinjuures ka inimese enda omapära ja tajumiseaste. Internetist otsides leiab uuringuid, kus on leitud seos soolatarbimisega ja kus seda leitud ei ole. Seega on väga keeruline öelda, kui suurt soolakogust keegi 500grammis vees tajuda võiks.
Kui tahad teha katset, siis võiksid anda inimestele maitsta eri kontsentratsioonidega puljongeid ning paluda märkida neist nt 1) kõige magedam 2) nende jaoks paraja soolasusega 3) liiga soolane/sed.
Puljong vali selleks, et inimesed niisama soolvett kindlasti maitsta ei taha. Samas, kuna puljongikuubikus on sees ka teisi aineid peale soola, siis ei pruugi need olla jaotunud ühtlaselt. Et saada võimalikult õige kontsentratsiooniga lahus, siis tuleks toimida alljärgnevalt. Kõigepealt lahustada 1 kuubik 500ml (või ka ehk pisut vähemas koguses) kuumas vees, et see hästi lahustuks ning segada korralikult. Kui uurid suuremat kogust inimesi, siis kindlasti tuleks algpuljong valmistada korraga ning inimestel degusteerimist teostada puljongi samal temperatuuril.Jätta veidi algset puljong üheks prooviks. Edasi teha puljongist lahjendusi, iga kord proove kõrvale pannes. Üle 5-6 proovi pole mõttekas teha.
Kui nüüd inimestel paluda avaldada arvamust puljongi kohta, võib neilt lisaks küsida erinevaid soolaga seotud küsimusi. Näiteks, kui sageli nad panevad juba valmis toidule söögilauas soola juurde? Kas nad peavad ennast pigem mageda/normaalse/soolase toidu sööjaks? Kui sageli nad tarvitavad teatud toite (valmistoidud, kartulikrõpsud, soolased köögiviljakonservid, soola/suitsuliha või -kala jne?). Kõik küsimused peaksid olema võimalikult täpselt formuleeritud, lühikesed ja  hea oleks anda võimalikud vastuste variandid, mis inimesel vastajamise lihtamaks ja kiiremaks teeb ning hiljem analüüsimise kergemaks. Küsimustiku osa ei tohiks olla väga pikk, aga hästi läbi mõeldud ning kindlasti mõne tuttava peal katsetatud, kas tema mõistab küsimustikku samamoodi nagu sina küsinud oled.