Toitumine ja tervis

Anonüümne

26. jaanuar 2012

Toitumine ja tervis

Tere,

mul on kõrge üld- ja halva kolesterooli tase (vast. 6,4 ja 3,4). Kuna soovitav on tarbida rasvavaeseid toite, siis küsimus: kui poest saab osta vaid 3,5%, 2,5 % ja 0,1% piima, kas 1,5 % piima saamiseks võib ise 2,5% piima lahjendada (näit pudru keetmisel pool piima pool vett)?
Ette tänades.
Tatjana

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Jah, kui lahjendate 2,5%-lise piima pooleks veega, siis saadud segu rasvaprotsent on 1,25. Pudru tegemisel võite seda kasutada, kuid joomisel võiksite jääda siiski 2.5%-lise piima juurde, kuid mitte tarvitada seda üle 1-2 klaasi päevas. Pigem katsuge vähendada teiste tarbitavate piimatoodete rasvasusi: rasvata kohupiim, 15%-lise rasvasusega juust, maitsestamata lahjem jogurt hapukoore asemel. Vahu- ja kohvikoort võiksite võimalusel üldse vältida. Samuti saab rasvade tarbimist piirata, kui valida madalama rasvasisaldusega liha (taine, linnuliha) ning vältida poolfabrikaate, valmistoite jt valmis lihatooteid. Kalarasva ei maksa karta. Võite analüüsida oma toitumist ka toitumisprogrammiga, kust näete, kui suure osa päevasest koguenergiast annavad rasvad – need peaksid jääma 25-30% vahele. Väiksema %E juures võib jääda juba puudu asendamatutest rasvhapetest ja rasvlahustuvatest vitamiinidest. Põhitoitainete osatähtsused energiast on suhtarvud ning suurendades süsivesikute (puu- ja köögiviljad, täisteratotoed) osakaalu, väheneb rasvade osatähtsus. Jälgige ka küllastunud rasvhapete osatähtsust energiast, mis ideaalis peaks olema alla 10%. Seegi arv on suhtarv ning muutub valkude-rasvade-süsivesikute tarbimise muutumisel, aga ka olenevalt sellest, kas tarbitakse rohkem loomsest (nt piimatooted, liha) või taimsest (nt õli, pähklid, seemned) allikast ja kaladest pärit rasvu.