Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

9. august 2010

Toit ja toidu valmistamine

Mind on väga pikka aega kimbutanud selline küsimus, et mis tähtsus on meel ? mesi , et ma vaatasin ja seal oli ainult et sisaldab palju süsivesikuid ja ma ei tea mida veel, ja siis selline küsimus, et milline on kõige kasulikum/tervislikum piimatoode? kas piim, juust, kodujuust, kohupiim, jäätis, või midagi sellist , et ma athaks teada mida rohkem, ja mida vähema tarbida. aga seda ma tean kindlasti et võid ja kohukest tuleks vähe tarbida :).

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Mesi on ennekõike kasulik temas sisalduvate ensüümide tõttu. Kuna ta aga sisaldab palju suhkruid (küll looduslikke) ning seeläbi kuulub suhkru jt magusate toitude gruppi, siis ei tasu ka temaga liialdada.
Piimatoodete puhul tuleb kõigepealt välja selgitada, kas teie organism talub laktoosi. Samuti seda, millised on teie üldised toitumisharjumused. Kui te ei talu laktoosi, siis tohite süüa mingil määral hapendatud piimatooteid ja juustu. Kui tarbite niigi väga palju küllastunud rasvhappeid või on teil soodumus südame-veresoonkonnahaigustele, siis peaksite valima lahjemad piimatooted. Üldiselt võiks eelistada piima, keefiri, maitsestamata jogurtit, kodujuustu ja lahjat juustu. Kõikvõimalikke maitsestatud jogurteid, magusaid kohupiimakreeme ja kohukesi, hapu- ja vahukoort tuleks tarbida tagasihoidlikult.
Kuigi või on piimatoode, siis toidupüramiidis kuulub ta lisatavate toidurasvade alla, mida juba iseenesest tuleks süüa tagasihoidlikult. Jäätis ei ole samuti toidupüramiidi järgi piimatoodete grupis, vaid suhkru ja maiustuste grupis tänu oma suurele suhkru- ja rasvasisaldusele. Ning üha enam jäätisi ei olegi valmistatud piima, vaid hoopis taimerasvade baasil.
Toituda tuleb mitmekesiselt, kõike võib süüa, kuid olulised on kogused ja kui sageli midagi süüakse. Soovitan vaadata ka nn valgusfooritabelit.