Varia

Anonüümne

22. aprill 2010

Varia

Tere!

Mina sooviksin teada, kus on Eestis võimalik õppida toitumisspetsialistiks? Või eriala, kui sellist, ei eksisteeri?

Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Sirje Vaask Haigekassast: “Otseselt toitumisspetsialisti eriala Eesti ülikoolides ei õpetata.
Laias laastus jaguneks teemaga seotud õpe kas meditsiiniliseks erialaks, millelt on võimalik spetsialiseeruda haigete inimeste toitumise valdkonnale (Tartu Ülikooli Arstiteaduskond või terviseõe eriala Tallinna või Tartu Tervishoiu kõrgkoolides) või mittemeditsiiniliseks erialaks, kus fookuses on tervete inimeste toitumine, ent viimased erialad on peamiselt seotud toidu kasvatamise, tootmise, toodete arendamise või toitlustuskorraldusega (näiteks Maaülikoolis või Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudis või ka vastavates kutseõppeasutustes).
Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis õpetatakse ka tervisedenduse eriala ning Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledžis tervisejuhi eriala, mille raames on võimalik kahtlemata süvendatult spetsialiseeruda ka toitumise valdkonnale, ent need erialad käsitlevad pigem toitlustuskorraldust erinevates gruppides ja organisatsioonides.
Mida soovitada, sõltub sellest, kellena te näeksite end tulevikus – kas  toitumisnõustajana indiviididel, kas tegutsejana organisatsiooni tervisejuhina, kas toiduainetootmises (kasvatamises), toiduainetööstuses või toitlustamissektoris. Sellest sõltub ka kooli valik, kuhu võiksite õppima asuda, sest teema on integreeritud pajudesse seotud õppeainetesse.

Selleks, et omandada olulised teadmised toitumisega seotud füsioloogiast, mõjudest tervisele ja patsientide nõustamise oskused, on hetkel ehk sobivaim/lähedasem eriala teid huvitaval teemal siiski terviseõe õpe ning selle baasteadmisega on teil olemas võimalus ka spetsialiseeruda toitumisele (kasvõi näiteks diabeediõeks), ent positiivsena on siinkohal võimalus oma tööga panustada patsientide tervise säilimisele ja paranemisele ning kahtlemata leiate tulevikus rakendust tervishoiusektoris.”