Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

14. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere

Millist pikaajalist mõju võiks avaldada toitumine, kus puuduvad täielikult teraviljad ja teraviljasaadused (sai leib, pudrud jms) ning samuti kõik magus (või kuhu on lisatud suhkrut). Lisaks n oluliselt vähendatud Omage6 sisaldavaid rasvu. Muus osas pole piiranguid.

Tänud ette!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui jätta ära suhkrut sisaldavad tooted, siis ei juhtu midagi, sest reeglina on need rasva- ja energiarikkad ning ei sisalda eriti vajalikke vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid jne.
Teraviljatooted on meile peamisteks kiudainete allikaks, sisaldavad lisaks hulgaliselt erinevaid mineraalaineid ja vitamiine, eriti B-grupi omi. Tsöliaakiat põdevatel inimestel on näiteks peamised teraviljad keelatud, küll aga tohivad nad tarbida nt riisi, hirssi jms, mis aitab neil saada vajalikke toitaineid.
Polüküllastumata rasvhapetest vajame nii oomega-3- kui ka oomega-6-rasvhappeid. Meie tavatoidus kipub pigem oomega-6-rasvhappeid olema suhteliselt enam kui oomega-3-rasvhappeid. Tuleks vaadata, et nende suhe toidus oleks umbes 1:1. Oomega-3-rasvhappeid sisaldavad ennekõike kalad, aga ka nt linaseemne- ja põldtuderiõli. 
Igasugused piirangud toitumises viivad ühe või mitme toitaine defitsiidini ning vastavad nähud võivad olla erinevad. Ennekõike avaldub see väsimuses ja töö- ja õppimisvõime languses, stressis, närvilisuses, aga ka nahakahjustustena, seede- ja ainevahetusprobleemidena. Iga üksiku toitaine vajalikkusest ning tema defitsiidist tulenevatest nähtudest saab täpsemalt lugeda siit.