Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

20. oktoober 2009

Toit ja toidu valmistamine

Miks viinereid ei tohiks süüa?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Viinereid tohib kohe kindlasti süüa. Kõike võib süüa, aga mõõdukalt. Viinerid jt lihatooted ning ka valmistoidud võivad sisaldada palju rasva ja soola. Näiteks 100 g viinereid sisaldab keskmiselt 20 g rasva ja 2 g soola. Päevane soovitatav rasvade kogutarbimine 2000 kcal energiatarbimise juures võiks jääda 55 ja 65 g vahele ehk 3-4 väikest viinerit annavad juba päevasest rasvade vajadusest umbes kolmandiku. On ka viinereid-vorste, mille rasvasisaldus on 30 g 100 grammi toote kohta. Soola võiks päevas kokku saada 5-6 grammi, päris väikesed lapsed 2-3 grammi. Kui värske liha puhul saab valida tüki, lõigata ära nähtava rasva ning kasutada toidu valmistamisel soola ja rasva tagasihoidlikult, siis lihatoodete ning valmistoidu puhul sinna sisse pandud rasva ja soola sealt söömise ajal enam ära võtta ei ole võimalik. Seega peaks neid tooteid tarbima pigem tagasihoidlikult ning eelistama ise värskest toorainest valmistatud toite.