Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

26. august 2012

Toit ja toidu valmistamine

L-arginiin, millistes toiduainetes seda on rohkem? Kas seesamiseemned,arbuus jne on õige? Kuskohast üldse sarnast teavet leida?
Aitäh !

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi Seire- ja hindamise osakonna andmehaldur Ann Jõeleht: “Aminohappe L-arginiini sisalduse andmeid erinevates toiduainetes on leida keeruline, kuid on teada, et olulisteks arginiini allikateks on näiteks seesamiseemned ja maapähklid (sh. maapähklivõi), sojaoad (sh. neist valmistatud tooted nagu sojajahu jt. sojatooted) ning mandlid. Samuti sisaldavad L-arginiini teised pähklid ja kaunviljad (oad, herned, läätsed). Pähklite-seemnete ja sojatoodete puhul on seal leiduvaks arginiini koguseks umbes 2-3 grammi 100 grammi toiduaine kohta.
Võttes arvesse nii arginiini kogust toiduaines kui ka söödavaid toiduainekoguseid, võib arginiini allikate hulka arvata ka lahja veiseliha. 
Toitumissoovitusi eraldi aminohapetele olemas ei ole, üldine toiduga saadava valkude kogus peaks jääma vahemikku 10-15% tarbitavast energiast, so nt päevase soovitusliku 2600 kcal juures 260-390 kcal ehk 65-98 grammi valke päevas.”