Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

15. mai 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Kuidas suhtuda levinud seisukohale, et toitupüramiidi aluseks peaksid olema aedviljad, lihatooted, munad ja piimatooted, sest inimene geneetiliselt on miljonite aastate jooksul sellise toiduga harjunud. 10000 aasta jooksul mis inimkond on tegelenud põlluharimisega ning õppinud tarbima riisi, kartulit, suhkrut ja leiba ei ole geeniteadlaste hinnangul piisav aeg, et meie geneetika oluliselt muutuks vastavalt sellisele kapitaalsele toidusedeli muutusele. Eesti toidupüramiidi aluseks olevaid tärkliserikkaid ja süsivesikuterohked toiduained soovitatakse tarbida hoopis vähem kui seni. Samuti soovitatakse vältida kõikvõimalike dieet ja light tooteid. Kas oleks vajalik senine toidupüramiid ülevaadata ning viia vajadusel kooskõlla viimase 5 aasta jooksul avaldatud uurimustega suhkrute ja rasvade kasulikkuse/kahjulikkuse kohta.
Eestikeelset informatsiooni selle kohta on kahjuks vähe saadaval

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Eestis kasutuselolev riiklik toidupüramiid põhineb toitumissoovitustel (so, kui palju peaks inimene saama energiat ja erinevaid toitaineid). Toidupüramiidis on toidud jagatud toidugruppidesse, iga grupi juures antud ühe portsjoni energeetiline väärtus ning soovituslik päevane portsjonite arv. Sellest tulenevalt paiknevad leib jt teraviljatooted ning kartul hetkel esimesel põhikorrusel. Selle ja järgmise aasta jooksul vaadatakse Eestis üle riiklikud toitumissoovitused ning pärast seda tehakse vajadusel ka korrektuure toidupüramiidi.