Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

26. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Kui toitumis päevik näitab et rasvad on 44% ületarbimises ja süsivesikud 41,3% alatarbimises, siis peaks rohkem süsivesikuid sööma?
tänan…

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Põhitoitainete osatähtsused toiduenergiast on suhtarvud – suurendades ühe põhitoitaine tarbimist, vähenevad automaatselt teiste osatähtsused. Ainuüksi nende arvude põhjal ei saa otsustada, kas rasvu-valke-süsivesikuid tarbiti soovituslikult või rohkem-vähem soovitusest. Nende arvude vaatamisel tuleb lähtuda energiast. Näiteks, kui Teie päevane energiasoovitus on 2200 kcal, aga Te saite keskmiselt 1400 kcal, siis tähendab see seda, et Te peaksite oma energiatarbimist tõstma. Teie poolt kirjutatud arvude põhjal (eeldan, et need olid rasvade ja süsivesikute %E, mitte nende % soovitusest) tuleks seega kindlasti tõsta süsivesikute tarbimist, kuid rasvade puhul tuleks vaadata, kui suure osa tegelikult tarbitud rasvad moodustaksid soovituslikust ehk praegusest 1400 kcal-st 0,44×1400=616 kcal tuleb rasvade arvelt, mis moodustaks soovituslikust 616/2200*100=28% ehk vastaks täpselt soovitusele ja rasvade tarbimist ei oleks vaja muuta. Kui aga tarbite soovitusele vastavalt energiat või ületate seda, siis näitavad teie poolt antud põhitoitainete osatähtsused energiast seda, et kindlasti tuleb rasvade tarbimist vähendada. Kui näiteks tegelik energiatarbimine on aga väga palju suurem, näiteks 3600 kcal, siis süsivesikud annaksid sellest 0,413*3600=1487kcal, mis omakorda moodustaks soovituslikust 2200 kcal-st 67,5% ehk sellisel juhul oleks vaja juba ka süsivesikute tarbimist vähendada.