Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toit ja toidu valmistamine

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

11. november 2013

Напишите пожалуйста по русски правило изготовления домашнего пива “maltoosa linnase ekstrakt KODUÕLLE valmistamiseks” ёмкость бутылки с экстрактом – 1.2 литра .

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

See sõltub tootest. Sellistel toodetel on valmistamisõpetus peal.

Anonüümne

9. november 2013

Tere!
Toorsalati põhivalmistamise viisid (kuidas valmistada?)
Segasalati pühivalmistamise viis(kuidas valmistada?)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei saa päris täpselt aru küsimusest. 
Toorsalatit võib valmistada ühest või mitmest komponendist (tavaliselt köögiviljad, aga ka puuviljad) ning valdav osa neis kasutatavatest toorainetest on kuumtöötlemata. Tavaliselt komponendid riivitakse, aga võib ka tükeldada. Mõnikord lisatakse salatitesse ka töödeldud tooraineid (nt ananassikonserv, rosinad) või siis pähkleid, seemneid, idusid. Salati võib valmistada kastmeta või lisada talle mingi kaste, milleks võib olla mahl, äädikas, õli, õlikaste, spetsiaalne salatikaste, hapukoor, jogurt, majonees jne.
Mõiste segasalat jääb hetkel arusaamatuks. Kasutatakse väljendit “salat keedetud toiduainetest” ning siia alla kuuluvad näiteks kartuli- ja makaronisalat. Neid iseloomustab see, et üldjuhul on komponendid tükeldatud (mitte riivitud), eelnevalt keedetud ning salatikastmena kasutatakse pigem hapukoort, majoneesi või jogurtit. Võib-olla peate segasalati all silmas toorsalatit, millele on lisatud keedetud muna, kana, sinki vm? Sellise salati valmistamiseks võib köögiviljad kas tükeldada või riivida ning ülejäänud komponendid üldjuhul tükeldatakse ja salati võib valada üle mingisuguse salatikastmega.
Kui Teil on vaja mingeid täpsemaid mõisteid-valmistusviise, siis soovitan otsida raamatukogust õpikuid, mis on mõeldud koolidele, kus õpetatakse kokki.

Anonüümne

26. juuli 2013

Tere!

Kas hommikusöögiks sobivad pudrud, mis on tehtud: odrahelvestest, riisihelvestest, viieviljahelvestest, tatrahelvestest, kiirkaerahelvestest ja kiirriisihelvestest? Mitte muidugi kõik ühte patta vaid üks hommik üht, teine hommik teist putru. Või oleks kasulikum välistada need KIIRhelbed ja jääda nende neljaviljahelveste ja kaerahelveste juurde?

Ette tänades!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Üldjuhul on kiirhommikupudruhelbed suhteliselt töödeldud ning sisaldavad seetõttu vähem kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Seetõttu ei sobi sellised tooted kindlasti mitte igapäevaseks tarbimiseks. Küll aga võib neid vahelduse mõttes aeg-ajalt süüa, et toitumine oleks mitmekesisem. Eelistama peaks muidugi võimaluselt täisteratooteid.

Anonüümne

9. juuli 2013

Tere, andke palun soovitus, milline pann osta ja kust, et temaga oleks tervislik toitu teha?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui kindlasti soovite panni osta, tasub osta mittenakkuva kattega, et õli ei peaks lisama või kuluks seda väga vähe. Teglikult võiks üldse praadimisele eelistada hautamist, keetmist ja ahjus küpsetamist.

Anonüümne

29. mai 2013

Tere.

Mis on teie seisukohad gliadiini sisaldavate toiduainete tarbimisest? Kas teie jaoks on gliadiini sisaldavad toidud opiaatse toimega? Millised on teie seisukohad viljataimede kasvatamise protsesside iseärasustest (muundamisest, kromosomaalsetest muutustest jne) suure inimpopulatsiooni toitmiseks?

Terv,

M

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Gliadiin on täiesti naturaalselt looduslikus toidus (teraviljades) esinev ühend. Tema opioidsete omaduste kohta kahjuks informatsiooni ei oma. Geenmuundatud toidu küsimustega soovitan pöörduda Keskkonnaministeeriumi poole.

Anonüümne

29. mai 2013

Tere,

Süsteemi kasutades avastasin vasturääkivuse riisi kilokalorsuse ehk saadava energia andmetes, kuna internetist otsides andsid erinevad leheküljed ja andmebaasid kõik 100 g poleeritud riisi kilokalorsuseks ligikaudu 300 kcal, kuid teie süsteemis on poleeritud riis 100 g ligikaudu 100 kcal. Kas tegu on veaga või on andmed mujal valed?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Siin on ilmselt tegemist sellega, et vaatate erinevates andmebaasides erinevaid asju. 100 grammi riisi kuivainena annabki ligi kolm korda rohkem energiat kui 100 grammi keedetud riisi. See on tingitud keetmisel riisi paisumisest temasse lisandunud vee näol, mis suurendab massi ja seeläbi vähendab energiasisaldust.

Anonüümne

20. mai 2013

Kui palju võib toodetes kasutada toiduvärve?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Lisaainete kohta on kehtestatud piirnormid ning eeldatav piirnorm loetakse ohutuks ainult sel juhul, kui kõikide erinevate toitude kaudu saadav kogus jääb ohutuks hinnatud päevaannusest ehk ADI-väärtusest (ingl.k acceptable daily intake) väiksemaks. ADI-väärtus on lisaaine piirkogus, mida võib ööpäevas kogu eluea jooksul ohutult tarbida, arvestatuna kehakaalu kilogrammi kohta. Täpsemalt on toiduvärvidest ja teistest lisaainetest võimalik lugeda Põllumajandusministeerimi koduleheküljelt

Anonüümne

17. mai 2013

Tere!

Armastan kartuleid, aga ei tohiks neid eriti süüa suure tärklisesisalduse tõttu (annab organismi sisesele kroonilisele seene vohamisele hea kasvulava). Kartuli töötlemise erinevad viisid kuuldavasti muudavad tärklise kogust. Mind huvitaks, millise töötlusviisi puhul on siis sisaldus kõige kõrgem, kõige madalam ja ka nii üldiselt – mida teeb keetmine, aurutamine, praadimine, grillimine jne kartuliga just tärklisesisaldust silmas pidades?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Väga suuri muudatusi kartuli töötlemine tärklise osas kaasa ei too. Kuumtöötlemine mingil määral tärklist muudab (nö resistentseks), kuid kindlasti ei kao ära kogu kartulites sisaldub tärklis. Kui soovite kindlasti kartuleid süüa, siis on soovitatav neid keeta ja süüa järgmisel päeval. Kui aga soovite tärklist võimalikult vähe tarbida, tasub siiski suures koguses tärklist sisaldavatest toitudest loobuda. Kui palju mingid toidud tärklist sisaldavad, saate vaadata täpsemalt siit.

Anonüümne

13. mai 2013

Miks peab salatitesse õli panema, kui see annab lisakaloreid? Tean, et siis aitab see vitamiinidel lahustuda kehasse, kuid kas siis kui õli ei pane ja sööd niisama juurvilju, kas siis ei saagi vajalikke vitamiine kätte? Või võib ka nii, et sööd juurvilju ilma õlita aga see-eest sööd pähkleid, mis sisaldavad samuti rasvu.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Soovitus rasva lisamiseks salatisse tuleneb ilmselt ennekõike sellest, et köögiviljades (nt porgandis) sisalduv beeta-karoteen muudetakse organismis rasvlahustuvaks vitamiiniks A ainult siis, kui on saadud ka piisavalt rasvu. Kui saate rasvu seemnetest-pähklitest, ei ole küll vaja lisada salatile õli. Tihtipeale süüakse salatit niigi teiste toitudega koos, kus juba sisaldub rasvu ning seetõttu eraldi õli salatile lisada ei olegi vaja.

Anonüümne

18. aprill 2013

Tere!
Küsimus tuleb light-toodete kohta. Kas kõik light-tooted on kahjulikud?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Light-tooteks võib nimetada igasugust toodet, kus on mingi komponendi sisaldust vähendatud, tavaliselt on selleks toote energia-, rasva-, suhkru- või soolasisaldus.
Kui tootes ei vähendatud suhkru- või soolasisaldust ega ole nende asemel kasutatud mingeid teisi komponente, mis liigsel tarbimisel tervisele ohtu võiksid kujutada, on see ju igati teretulnud.
Toote rasvasisalduse vähendamine on iseenesest samuti hea, kuid siin peab sööja ise olema piisavalt tark, et mitte ainult sellistest toodetest toitudagi. Organism vajab kindlasti rasvu, eelistatult küll neid, mida saame kaladest ning taimsetest allikatest (nt seemned ja pähklid). Vähendatud rasvasisaldusega toodete puhul tasub lugeda koostist, et sinna poleks konsistentsi või maitse tagamiseks lisatud aineid, mida te tegelikult süüa ei soovi.