Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toit ja toidu valmistamine

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Kaira

7. veebruar 2016

Tere, Kas oskate öelda küüliku-/jäneseliha kalorsust ning kui palju see mingeid toitaineid sisaldab?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kindlasti sõltub see veidi sellest, mida jänes/küülik söönud on, kuid mingid ligikaudsed keskmised väärtused on võimalik leida NutriData andmebaasist.

Esta

7. august 2015

Miks ei ole alkohoolsete jookide pakenditel infot koostis- ja toitainete kohta? Miks on alkoholile tehtud erand? Sigarettidel on kirjas kahjulike ainete sisaldus, limonaadil on kirjas kilokalorid, alkoholil millegipärast aga mitte, olgugi et see lisaks muudele tervisekahjudele sageli ka ülekaalu tekitab.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Põllumajandusministeeriumi Toidu üldnõuete büroo vanemspetsialist Katrin Lõhmus: “2011. aastal võeti vastu uus Euroopa Partlamendi ja Nõukogu määrus nr 1169 toidu märgistuse kohta. Selle kohaselt peab Euroopa Komisjon esitama aruande, milles käsitletaks alkohoolsete jookide koostisosade ja toitumisalase teabe esitamise suhtes kohaldatavate nõuete rakendamist. Komisjon lisab sellele aruandele vajaduse korral õigusakti ettepaneku, millega määratakse kindlaks eeskirjad kõnealuste toodete koostisosade loetelu või neid käsitleva kohustusliku toitumisalase teabe esitamise kohta. Seda ei ole Euroopa Komisjon seni teinud.
Samuti juhime tähelepanu, et ka toidu märgistusel muutub toitumisalase teabe esitamine kohustuslikuks alles järgmise aasta s.a 2016. aasta lõpust.”

Anonüümne

15. mai 2015

Tere!
Lasteaia menüü kaloraaži arvestades olen dilemma ees minagi, sest erinevad allikad annavad samast asjast erinevaid tulemusi. Näit. Nutridatas hirsipuder 2,5% piimaga, rasvata 8440282001 annab kaloraažiks 210 kcal, kui ANC samast toidust vaid 72,7kcal; või siis sõmer tatrapuder 82% võiga 83702- 242 kcal, ANC korreleeruks see 149 kcal.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ennekõike peate lähtuma konkreetselt Teie lasteaias olevatest retseptidest – nii sissepandud toorainetest, nende kogustest kui ka väljatulekutest. Putrusid on võimalik keeta tihkemaid ja vedelamaid, veega, piimaga või nende seguga, ravaga või rasvata ning see kõik mõjutab nende energiasisaldust. Nutridatas on võimalik uut rooga teha nii, et lähete toitude sisestamise aknasse ja vajutate nuppu “Võta aluseks olemasolev retsept”, valite sealt kõige ligilähedasema retsepti ning muudate seda vastavalt Teie lasteaias kasutatavale retseptile. Selliselt toimides saate kõige õigema tulemuse.

Anonüümne

18. aprill 2015

Tere!
Mis imeloom on rosenoidide kompleks? Kas seda leidub ka mujal kui ainult erilises kibuvitsasordis – kóerkibuvitsa viljades? Kas rosenoide võiks leiduda ka teiste roosõieliste viljades?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi dotsent Katrin Laos: “Rosenoids® on kaubamärk. Valmistatakse kibuvitsast ja sisaldab vitamiini C, karotenoide, flavonoide, triterpeene, galato lipiide.”

Anonüümne

25. juuni 2014

Kas suhkru lisamine toidu maitsestamisel (näiteks kanale enne praadimist, salatikastmele jms) on vajalik? Väidetavalt toob lusikaotsatäie suhkru lisamine iga maitseaine paremini esile. Seega, suhkrut mitte lisades näiteks tunneksid ainult soola maitset ja mitte nii hästi näiteks muid kasutatud maitseaineid. Senini olen suhkrut just minimaalselt kasutanud, teades, et see nõrgendab immuunsussüsteemi. Kas vastab tõele, et näiteks hiljem kana küpsetamisel või muul kuumutamisel maitsestamisel kasutatud suhkur kaob?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi assistent Sirje Jaansoo: “Suhkur tõepoolest “tugevdab” soola maitset, aitab seda paremini esile tuua (ja selle läbi saab ka vähem soola kasutada). Loomulikult on kogused väikesed võrreldes magustaoitudes kasutatava kogusega. Kindlasti on suhkru kasutamine vajalik roogade puhul, kus kasutatakse tomatipastat, ketšupit, äädikat, sidrunimahla, sest  suhkur tasandab hapu ja aitab vürtsikust paremini esile tuua, kogu roa maitse saab “tasakaalu”. Kuumutamisel toimub ka suhkru karamelliseerumine, mis lisaks maitsele mõjutab ka toidu värvust. Suhkrut võib kasutada suppides, kastmetes, köögivilja hautamisel, marinaadide valmistamisel ja mõnede kalaroogade puhul (isegi kala soolamisel). Üldjuhul on sellisel otstarbel kasutatavad suhkrukogused nii väikesed, et päevas saadavat energiakogust need oluliselt ei mõjuta.”

Anonüümne

19. juuni 2014

Tere! Teatavasti on kala rasvad väga kasulikud omega-3 rasvhapete sisalduse poolest. Erinevates söödavates kala osades on rasva sisaldus erinev. Kas rasvade kvaliteet on muutumatu kala keha piires? Küsimus tekkis lõhe kõhuääri süües, pealtnäha ideaalne toiduaine või filee lihaskiudude vahel olev rasv on kvaliteetsem?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi seire ja hindamise osakonna projektijuht Ann Jõeleht: “Toetudes 2006. a. läbiviidud vastavasisulisele uuringule pole märgata olulisi erinevusi lõhe erinevate kehaosade rasvhappelises koostises. Küll aga esineb mõningaid erinevusi rasvade üldises jaotumises kehaosade lõikes.”

Anonüümne

7. mai 2014

Tere!
Olen pikalt ostnud hommikuse pudru peale moosi poest – kohalike marke, kus 100 grammi moosi kohta on 40-50 grammi suhkrut (Põltsamaa maasikamoos näiteks). Mõtlesin ühel hetkel, et teeks ise moosi. Kuid tekkis küsimus, kas vähema hulga suhkruga ei saaks läbi? Või on äkki mingeid tervislikumaid alternatiive tavalisele valgele suhkrule, mida saaks moosile säilitamiseks lisada? Või on meie poe moosid ka täitsa tervisesõbralikud?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Üldjuhul ei saagi väiksema suhkrukogusega läbi, seda ka kodus moosi keetes. Suhkur aitab moosil säilida. Kui Teil on olemas võimalus moosid väga hästi steriliseerida ning Te ei tee neid pikaajaliseks säilitamiseks, siis on võimalik valmistada moose ka väiksema suhkrusisaldusega. Iseasi, kas neile ei hakata siis pudru peale pannes suhkrut lisama, kuna moos võib tunduda harjumatult hapu.

Anonüümne

22. aprill 2014

Mlline on tegevused , juhul kui toit ei vasta nõuetele

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei selgu küsimusest, mis toiduga ja mis nõuetega on tegemist. Kas on rikutud ohutusnõuded? Või on tegemist näiteks koolitoiduga ning see ei vasta määruses kehtestatud nõudmistele toitainelise koostise osas? Toidu ohutusega tegeleb Veterinaar- ja Toiduamet, toidu toitainelise kvaliteedi kontrollimisega Terviseamet.

Anonüümne

27. jaanuar 2014

Kas mesi on kasulik või mitte? Paljud rääkivad et on ja teised rääkivad et ei ole.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi assistent Kaie Martverk: “Kui on tegemist kvaliteetse meega, siis omab see kindlasti immuunsüsteemi tugevdavat toimet. Mees on palju bioaktiivseid ja antibakteriaalse toimega ühendeid, palju erinevaid mikroelemente. Kõik meed ei ole ühesuguste omadustega ja kvaliteet oleneb väga palju ka töötlemisest. Parem on kasutada kodumaist kui odavat importmett.”

Anonüümne

7. jaanuar 2014

Tere! Kas eelistada neitsioliiviõli või tavalist oliiviõli, kumb on tervislikum? Kas eelistada rafineeritud või rafineerimata oliiviõli? Mida rafineerimine tähendab? Kumb on tervislikum, kas rafineeritud või rafineerimata?

Ette tänades

Taavi

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõik oleneb sellest, milleks õli kasutada. Rafineerimine tähendab õli keemilist töötlemist, mida tehakse peamiselt ebameeldiva maitse kõrvaldamiseks, aga ka happesuse vähendamiseks (vabade rasvhapete
vähendamiseks). “Virgin” tähendab, et õli on puhastatud ainult füüsikaliste meetoditega; siia alla kuulub ka mõiste “extra-virgin” ning see on kõige kvaliteetsem õli. Virgin-õlid ei ole kunagi
rafineeritud. Rafineerimata õlides on paremini säilinud bioloogiliselt aktiivsed ained ja vitamiinid.
Rafineerimata õlid sobivad kõige paremini kasutamiseks salatites. Rafineerimata õlidega ei ole soovitatav praadida, kuna võivad tekkida vähki tekitavad ühendid. Viimased võivad tekkida küll ka rafineeritud õlidest, juhul kui õli kuumutada nii palju, et see hakkab suitsema. Oliiviõli erineb pisut teistest õlidest oma koostise poolest (sisaldab rohkem olehapet ja vähem polüküllastumata rasvhappeid) ning seetõttu võib temaga ka praadida, kuid majanduslikult on praadimiseks mõttekam kasutada odavamaid õlisid.