Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert ja Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toidu ohutus

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Tjorn

29. juuli 2015

Tere!

Mul on toitumiskavas hommikul 4 keedumuna. Kas on mõni teine võimalus kuidas need vajalikud munad ära süüa nii et need vastu ei hakka? Toorelt on halb? Nt smuuti sisse panna.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toore muna puhul on oht, et need võivad olla saastunud ja saate salmonelloosi. Neli muna päevas tundub üldiselt väga palju. Näiteks saab neist ligi 30 g valke ja ligi 800 mg kolesterooli. Päevast kolesteroolikogust on soovitatav hoida alla 300 mg. Kui Te päevane energiavajadus on 3000 kcal, siis üle 150 grammi valke päevas kokku ei ole soovitatav. Nelja munaga olete 1/5 päevastest valkudest juba kätte saanud. Kui siiski jääte soovi juurde süüa päevas neli muna, siis jah, põhimõtteliselt võiks neid lisada nt smuutisse (peate olema kindel, et munad tulevad kontrollitud allikast, soovitatav oleks ilmselt ka vahetult enne tarvitamist neid pesta). Või siis kasutada keedetud mune erinevate salatite valmistamisel. Iseenesest võiks mune süüa ka omleti või praetud munana, kuid siis peaks jälgima, et praadimisel ei kasutaks liiga palju rasvu.

Minni

24. juuli 2015

Tere! Tekkis küsimus, kui palju tohib päevas magusat süüa? Kuna üritasin natuke juurde võtta ,sõin kaloreid päris palju ,sealhulgas näiteks jäätis ja kaks kohupiimakreemi päevas ,kuid nüüd ei tea ma ,kui palju lisatavat suhkrut võiks süüa 1950 kaloriga päevas. Muidu toitun üsna tervislikult – rämpstoitu ega maiustusi ei tarbi ,kahjuks kipub päevas tulema vaid heal juhul 4 portsu puu ja – köögivilja.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Lisatavaid suhkruid võiks süüa päevas maksimaalselt 10% kogu saadavast energiast. 2000 kcal juures tähendaks see 200 kcal ehk 50 grammi lisatavaid suhkruid. Lisatavate suhkrute alla lähevad ise (või söögikohas) toidule-joogile lisatud suhkur ja mesi, aga ka suhkur, mida on lisanud erinevatesse toodetesse (nt kommid, küpsetised, piimatooted, joogid jne) tootjad. Näiteks võib ühest 400-grammisest kohupiima- või jogurtitopsist saada halvimal juhul 40-50 grammi lisatavaid suhkruid. Šokolaadis on lisatavaid suhkruid 100 grammis 25-30 grammi, 500-milliliitrises limonaadipurgis umbes 50 grammi.

Tiina

12. juuli 2015

Tere!

Olen lisanud oma toitumises rohkem rõhku värsketele puu- ja köögiviljadele, kuid mul tekib puhitus ja keha on nö paisunud, mis tekitab ebamugavust. Mulle tundub riiete järgi ka, et olen veidi kaalus juurde võtnud. Kas on võimalik, et suures koguses värsket kraami tekitab puhituse ning seedib aeglaselt, mille tõttu aeglustub ka üldine ainevahetus ja võib tulla kaalutõus. Üldiselt olen tähele pannud, et eriti kõht tühjaks ei lähegi, mis tekitab mulje, et koguaeg on veel toitu soolestikus ees.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TÜ Kliinikumi arst Kristel Ehala-Aleksejev: “Värsked puu- ja köögiviljad on üldjuhul väga kiudaineterikkad. Soole mikroflooral on viimase töötlemisel täita oluline roll ning seega võib küllalt sageli tekkinud kõhupuhitust seostada just soolebakterite puuduliku tööga. Soolehaigused, vale toiduvalik kui ka sage antibiootikumide tarvitamine vähendavad seedimist toetavate  soolebakterite hulka. Teinekord on siin abiks kuur probiootikumidega. Samuti tuleb kiudaineterikas toit põhjalikult läbi mäluda, et selle seedimist hõlbustada. Kellele värsked puu- ja köögiviljad vaevusi tekitavad, neil tasub oma seedimist tasapisi antud toitudega harjutada, tõstes söödava toortoidu koguseid järk-järgult. Selle kõrval tuleb aga vaadata, et ka muu toiduvalik oleks tasakaalus ning mitmekülgne. Kui vaevused on aga pika-aegsed, tasuks nõu pidada arstiga, sest teinekord võib seedeprobleemide taga peituda ka mõni arstlikku lähemist vajav probleem.”

Krista

6. juuli 2015

Tere,

selline küsimus et kui pika aja jooksul on tervisele ohutu tarbida parim enne tähtaja ületanud limonaadi? Näiteks kui parim enne on märgitud pudelile kuupäevana 06.07.2015, siis kui pika aja jooksul peale seda tähtaega võib/ võiks seda limonaadi tarbida ( kui üldse võib).

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Limonaadid on kauasäilivad tooted ning nende puhul kasutatakse märgistusel säilivustähtaega sõnadega “parim enne”. See tähendab, et kuni selle ajani tagab tootja toote ohutuse ja sellele omased omadused. Pärast antud kuupäeva võivad mõned toote omadused olla muutunud, kuid otsest ohtu tervisele mõnda aega ta veel ei tohiks kujutada. Et limonaad koosneb peamiselt ainult suhkrust ja veest, siis juhul, kui ei ole toimunud välimuse või maitsemuutusi (ja teda ei ole hoitud valedel tingimustel, näiteks päikese käes), võib teda tarvitada tõenäoliselt veel isegi umbes kuu või kaks pärast tähtaja ületamist.

Jaan

28. juuni 2015

Tere

Küsimus puudutab vajalikke vitamiine ja mineraalaineid.

Alles oli telerist arsti soovitus et polüvitamiinid ei ole üldse vajalikud jne.

Ma ei mõista seda ja küsin uuesti toidulisandite ja polüvitamiinide kohta. Minu ei ole selliseid võimalusi, et endale erakokka palgata või 500 euro eest kõiki neid toite valmistada milles on päeva vajalikud kogused. Lisaks on need ääretult suured (20 muna päevad ühtede ainete jaoks, siis 1 kg banaane teiste ainete jaoks, 1 kg leiba päevas kolmandate ainete jaoks jne) ma ei söö eladesti nii palju kui nii leheküljel on ette näidatud ca 40 mineraalaine saamiseks. Lisaks selgub et kui ühtesid aineid ei võta siis teisi aineid keha üldse ei omanda.

Ilmselgelt ei omanda ma kõike vajaliku oma kehale ning on tarvis kasutada toidulisandeid. Ma kasutan Livol Multi vitamiine, mis on just suunatud meestele, kus on teatavaid aineid rohkem (nt tsink jt). Et küsimus puudutad seda kas keha omastab need ained ja kui ei siis mida ette võtta – infot selle kohta (kirjandust ja infot selle kohta on miljoneid lehekülgi ehk on miskit kokkuvõtlikumat kuskil)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Need 20 muna jne on ainult näitlikud kogused konkreetsete ainete saamiseks. Tegelikult sisaldavad erinevad toidud vitamiine-mineraalaineid erinevas koguses ja juba näiteks umbes 1800 kcal päevase energiatarbimise juures, kui toitutakse mitmekesiselt, on võimalik absoluutselt kõik vajalikud ained toidust kätte saada. Meesterahvas, kes saab päevas ca 2500 kcal, temal ei tohiks mingeid probleeme tekkida. Küll aga tuleb vaadata, mida süüa. Kui toiduvalik koosneb peaasjalikult valmistoitudest ja magusatest-soolastest näksidest, siis võib mõnest toitainest puudu jääda. Seetõttu peabki sööma toite erinevatest toidugruppidest. Päevas peaksite sööma vähemalt 300-400 grammi köögivilju (niisama või toitude koostises), 200-300 grammi puuvilju, leiba umbes 150 grammi, teisi teraviljatooteid (hommikupudrud, prae lisandid) umbes 400 grammi. Kartulit võiksite nädalas kokku süüa umbes kilo, kala vähemalt 200 grammi, mune 3-4 tükki. Liha ei pea palju sööma, eelistama peaks linnuliha ja taist liha, päeva peale kokku piisab täiesti 50 grammist. Vedelaid piimatooteid võiks juua päevas umbes 2 klaasi, lisaks iga päev veel veidi juustu, kohupiim, jogurtit või kodujuustu. Päeva kohta võiks veel süüa 10-20 grammi pähkleid-seemneid-mandleid ning kokku umbes 30-40 grammi jagu õli või võid. Natuke võib lubada endale ka maiustamist. Kui selliselt toituda, saab kõik vajalikud toitained kätte ja toidulisandeid juurde võtta ei olegi vaja. Kui Te kala ei söö, vajate kindlasti lisaks D-vitamiini. Kevadisel ajal, kui olete vilets puuviljade sööja, võite vajada lisaks C-vitamiini. Põhimõtteliselt võite muidugi sellist multivitamiini tarvitada, kuid mitmekesise söömise puhul tegelikku vajadust selleks ei ole. Soovitan võtta sellisel juhul neid koos muu söögiga, mis aitab toidulisandis olevatel ainetel paremini imenduda.

Anonüümne

21. mai 2015

Tere!

Mul tekkis küsimus seoses sellega, et kui ohtlik on hallitanud toidu söömine rasedale? Nimelt, sõin ma täna hommikul leiba, mis oli hallitanud ehk siis õhtul alles avastasin leivalt rohelised ja ümmargused täpid. Mida võib tekitada hallitanud toidu söömine ja kui ohtlik see on rasedale ja lootele?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui sõite leiba väheses koguses ja teil ei tekkinud mingeid nähtusid (kõhulahtisus vms), siis ei maksa karta. Edaspidi tasub siiski hallitanud toodete söömist vältida, sest pikaajalisel tarvitamisel võivad hallitusseente toksiinid organismis kuhjuda ning suurendada vähiriski.

Anonüümne

15. mai 2015

Tere,

Kuidas võib mõjutada tervist, kui 1,5-aastane laps sõi kogemata umbes 1 tl hallitama läinud toorjuustu? Kas see võib mõjutada ka lapse tervist tulevikus?

Tänan

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tegu võis olla valge hallitusega, mis ei paistnud kohe välja. Hallituste toksiinid (mükotoksiinid) ei teki kohe hallituse kasvu algusfaasis. Kui lapsega paari järgnenud päeva jooksul midagi ei juhtunud (kõhulahtisus, oksendamine, palavik vm), siis ei tohiks juhtuda ka edaspidi. Üks teelusikatäis on väga väike kogus. Tervist mõjutavad palju kordi rohkem hoopis teised tegurid kui see lusikatäis.

Anonüümne

14. mai 2015

Tere!
Töötan lasteaias, meie menüüs on roa mille retseptis on keedetud munad. Kas ma võin keeta munad õhtul, et kasutada neid järgmisel hommikul?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toiduohutuse osas ei tohiks olla probleemi, kui hoiate keedetud ja toored munad eraldi. Igaks juhuks võite küsida üle veel Veterinaar- ja toiduametilt, kes teostab lasteasutustes toiduohutuse alast kontrolli. Iseenesest ei võta ju munade keetmine ja jahutamine ka palju aega, et seda ei saaks teha samal päeva.

Anonüümne

31. märts 2015

Tere,

Mis on naatriumhüdrogeenkarbonaat? Kas see on tervisele ohutu? Mis erinevus on tavalise naatriumkarbonaadiga?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Põllumajandusministeeriumi Toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Anneli Tuvike: “Ilmselt “naatriumhüdrogeenkarbonaat” all on mõeldud naatriumvesinikkarbonaati (E 500ii).
Nii naatriumkarbonaat (E 500i) kui naatriumvesinikkarbonaat (E 500ii) on toidus kasutada lubatud lisaained, mille spetsifikatsioonid on esitatud Euroopa Komisjoni määruses nr 231/2012. Toidu lisaainete ohutuse kohta saab lugeda Põllumajandusministeeriumi kodulehelt

 

Anonüümne

14. veebruar 2015

Tere,

Kas toidu kõrbemisel (nt ahjus põhja alt mustaks kõrbenud kook) tekkinud kärsahais on tervisele kahjulik?

Tänan vastamast!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi vanemteadur Tiina Lõugas: “Igasugune kõrvetamine kuulub põlemise (antud juhul mittetäieliku) valdkonda ja tekkida võivad ka tahked osakesed (lenduvad), mis hingamisteedesse sattudes võivad tervist mõjutada. Samas selle jaoks peaks toit juba suitsema. Orgaanilise materjali (kaasa arvatud toit) põlemisel võib tekkida saasteaineid (polütsüklilisi aromaatseid süsivesinikke), mis on tervisele kahjulikud. Tegelikult siiski vähem vöi rohkem untsuläinud koogitegu tervisele üldjuhul kahjulik ei ole. Kui seda just pidevalt ei harrasta.”