Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toitumine ja tervis

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

26. jaanuar 2012

Tere,

mul on kõrge üld- ja halva kolesterooli tase (vast. 6,4 ja 3,4). Kuna soovitav on tarbida rasvavaeseid toite, siis küsimus: kui poest saab osta vaid 3,5%, 2,5 % ja 0,1% piima, kas 1,5 % piima saamiseks võib ise 2,5% piima lahjendada (näit pudru keetmisel pool piima pool vett)?
Ette tänades.
Tatjana

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Jah, kui lahjendate 2,5%-lise piima pooleks veega, siis saadud segu rasvaprotsent on 1,25. Pudru tegemisel võite seda kasutada, kuid joomisel võiksite jääda siiski 2.5%-lise piima juurde, kuid mitte tarvitada seda üle 1-2 klaasi päevas. Pigem katsuge vähendada teiste tarbitavate piimatoodete rasvasusi: rasvata kohupiim, 15%-lise rasvasusega juust, maitsestamata lahjem jogurt hapukoore asemel. Vahu- ja kohvikoort võiksite võimalusel üldse vältida. Samuti saab rasvade tarbimist piirata, kui valida madalama rasvasisaldusega liha (taine, linnuliha) ning vältida poolfabrikaate, valmistoite jt valmis lihatooteid. Kalarasva ei maksa karta. Võite analüüsida oma toitumist ka toitumisprogrammiga, kust näete, kui suure osa päevasest koguenergiast annavad rasvad – need peaksid jääma 25-30% vahele. Väiksema %E juures võib jääda juba puudu asendamatutest rasvhapetest ja rasvlahustuvatest vitamiinidest. Põhitoitainete osatähtsused energiast on suhtarvud ning suurendades süsivesikute (puu- ja köögiviljad, täisteratotoed) osakaalu, väheneb rasvade osatähtsus. Jälgige ka küllastunud rasvhapete osatähtsust energiast, mis ideaalis peaks olema alla 10%. Seegi arv on suhtarv ning muutub valkude-rasvade-süsivesikute tarbimise muutumisel, aga ka olenevalt sellest, kas tarbitakse rohkem loomsest (nt piimatooted, liha) või taimsest (nt õli, pähklid, seemned) allikast ja kaladest pärit rasvu.

Anonüümne

26. jaanuar 2012

Tere!
Mul on prbleem kolesterooliga.Kas mul on leiva määrdeks parem toorjuust või margariin?Kas on parem süüa kõrgemasordi rukkijahu või kõrgemasordi nisujahu?
ette tänades
Tiit

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõrge kolesteroolitaseme puhul soovitatakse ennekõike suurendada kiudainete tarbimist (täisteratooted,  puu- ja köögiviljad) ning vähendada küllastunud rasvhapete poolest rikaste toitude tarbimist. Küllastunud rasvhappeid sisaldub rohkem loomse päritoluga toidus – liha ja lihatooted, piim ja piimatooted; aga ka paljudes valmistoitudes, poolfabrikaatides ja küpsetistes. Seetõttu tuleks eelistada puhast taist liha lihatoodetele ning võimalusel süüa rohkem kana- ja kalkuniliha; poolfabrikaate, valmistoite ning küpsetisi süüa võimalikult harva. Kui joote piima (max 1-2 klaasi päevas), siis see võib olla ka rasvasem, aga teiste piimatoodete puhul proovige leida vähemrasvasemaid alternatiive ning hapu-, vahu- ja rõõsast koorest võiks loobuda praktiliselt täiesti. Kalas leidub rohkem küllastumata rasvhappeid, mille tarbimist soovitatakse suurendada. Lisatavatest toidurasvadest tuleks eelistada õli, pähkleid ja seemneid ning vähem võid ja margariini, eriti küpsetusmargariini. Kui panete päevas leivale kokku kuni 10 g (so ca 2 tl) rasvmääret, siis tegelikult ei ole vahet, kas see on või, margariin või toorjuust, sest neist saadav rasvakogus nii väikese tarbimiskoguse puhul on üsna ühesugune. Samas võib rasvmäärde üldse ära jätta. Kuigi organism toodab ka ise kolesterooli, on siiski soovituslik kolesteroolirikaste toitude (rupsid, krevetid jm) tarbimist piirata. Muna võiks esialgu süüa maksimaalselt 3-4 nädalas. Kuigi ühelt poolt on munakollane hästi kolesteroolirikas, sisaldab ta teiselt poolt ka letsitiini, mis aitab koleteroolitaset alandada. 
Jahudest tuleks kindlasti eelistada rukkijahu, soovituslikult täisterajahu, kuna see sisaldab rohkem kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid.

Anonüümne

24. jaanuar 2012

Tere!
Minul on ühe kuune beebi. Tundub, et aeg-ajalt on tal gaasivalud. Tean paljusid toiduaineid, mida ma ei tohi süüa, mis lapsele gaase tekitavad (puuviljad, mõned juurviljad, palju piima jms) . Soovin aga teada saada, mida ma võin süüa, et kätte saada vajalikud ained endale ja lapsele?
Aitäh,
Hanna

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Imiku gaasivalud võivad olla põhjustatud ema poolt söödud söögist või siis ka mitte. Nimelt võivad last vaevata hoopis koolikud. See on seisund, kus ta alates kolmandast elunädalast on iga päev või vähemalt 4–5 päeva nädalas umbes samal kellaajal teatud tunnid rahutu ja nutab ning teda on väga raske või isegi võimatu tavaliste võtetega rahustada. Selliste kõhuvalude põhjuseks on soolespasm ja selle tagajärjel tekkinud sooleseina venitus sinna kogunenud gaasimullide tõttu. Põhjus ei ole ema ega lapse toidus, vaid soolespasmides, mille teke on seotud sünnijärgse stressi ja emakavälise keskkonnaga kohanemisega. Gaasivalud mööduvad tavaliselt iseenesest umbes 3 kuu vanuses, kui:

imik on harjunud väliskeskkonnast tulevate stiimulitega, tema närvisüsteem on muutunud tugevamaks 
ja tal ei teki enam üleväsimust. Regulaarsete gaasivalude korral aitab kõik, mis vähendab lapse igapäevast stressi: füüsiline lähedus, silitamine, masseerimine, süles ja kaisus hoidmine, kiigutamine, soojus, veeprotseduurid ning ennekõike imetamine.

Kui imik on rahutu ainult aeg-ajalt mõnel päeval või ööl, siis võib põhjus olla küll toidus, mida ema eelmisel päeval sõi. Paljudel emadel on 2–3 toiduainet (erinevad), mille tarvitamisega peavad nad olema imetamise ajal ettevaatlikud. Sagedamini on need sellised toidud, mille seedimine ka emal endal on problemaatiline ja vaevusi tekitav (nt kapsas, sibul, õun, leib, rõõsk koor/piim, kofeiiniga ja gaasiga joogid). Et selgitada välja, millest lapsel toidust tulenevad gaasivalud tekivad, peaks kõigepealt nn “kahtlased” toiduained menüüst välja jätma ja kui valud jäävad üle, siis ükshaaval üritada neid tagasi panna. 
Seda, millistest ainetest jääb toitumisel puudu, aitab välja selgitada toitumisprogramm. Samuti on sealt võimalik leida, milliseid toite tarbida, et defitsiiti vähendada. Üldiselt ei juhtu midagi, kui toitutakse muidu mitmekesiselt, aga välditakse mõningaid toite. Kui välditakse kogu toidugruppi (nt lihatooted, piimatooted), siis võib küll tekkida oht osade toitainete defitsiidiks ning sellisel juhul tuleb vaadata, kas on võimalik neid toitaineid saada mõnedest teistest toiduainetest või hakata juurde võtma toidulisandid.

Anonüümne

12. detsember 2011

Sooviksin teada, kus saaks teha toidutaluvuse testi; olen värskelt sapikivide opilt tõusnus.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TÜ Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Saan küsimuse kirjeldusest aru, et Teil on sapipõis alles hiljuti eemaldatud. Peale operatsiooni peaks olema lühikest aega kergendatud dieettoidul ja siis alles minna vaikselt tagasi üle tavatoidule. Soovitan vältida praetud ja rasvaseid toite, samuti hapusid mahlu, toorsalateid, verivorste, ketšupi, pannkoogid. Kui varem pole olnud toidutalumatust, siis ei teki see ka iseenesest ainuüksi sapipõie eemaldamisest. Kui siiski kahtlustate endal mõne toiduaine suhtes talumatust, võtke ühendust perearstiga ning paluge ennast suunata vastavate testide tegemisele.”

Anonüümne

16. november 2011

Tere !

Ma loodan väga, et ma saan siit vastuse, sest kui ma küsin ma sugulastelt ja muudelt sõpradelt, siis nemead ütlevad neil küll nii pole.
Igatahes ma söön väga normaalselt ja hästi. Näiteks ütleme, kui on jõulud või sünnipäevad või vahet pole mis olukord, siis muidugi inimene kipub kõhu täis sööma, sest kõike head ja paremat antakse. Igatahes igakord kui siuke söömine on ärkan ma üli vara hommikul kõhu valu peale ülesse ja tunnen, et mu kõht on väga tühi.Ma ei suuda edasi magama ka jääda, sellepärast see kõhuvalu on nii vastik ja sellepärast pean ärkama ülesse ja minema võtma ampsu leivast ja siis saan jälle magama jääda. Igakord on nii, kui ma söön õhtuti kõhu väga täis ja siis hommikuti juhtub selline asi. Mis see võib olla? Ma ei suuda aru saada.
Suur aitäh vastuse eest !

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

 Sellele küsimusele vastab TÜ Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Kuna niimoodi ainult kirja teel ja inimest ennast nägemata, analüüse tegemata on väga raske põhjust öelda, siis tuleks kindlasti pöörduda gastroenteroloogi vastuvõtule. Samuti tasub analüüsida veresuhkrut. Veresuhkur võib olla madal mitmel põhjusel, kuid vaja on kindlasti välja selgitada valu põhjus abdominaal-piirkonnas (erosioon, haavand jms).”

Anonüümne

15. november 2011

Tere,

Pöördun Teie poole kõhukinnisuse murega. Olen 22 aastane üliõpilane ja vahelduva eduga juba aastaid maadelnud kõhukinnisusega. Söön meelsasti putrusid ja rohkem piimatooteid, puuvilja, vähem lihatooteid. Sealhulgas pean mainima, et armastan üsna palju süüa magusat. Käin aeroobika trennis 2-3 korda nädalas. Olen 173 cm pikk ja kaalun 72 kg. Kõhukinnisuse puhul minu jaoks muudab häirivaks asjaolu, et väljaheide on kõva ja väikeste osadena, ühtlasi esineb gaase päeva vältel. Pöördusin suvel ka perearsti poole, kes kirjutas mulle mezym 2000 ravimit. Selle aja vältel oli kõht korras ja probleeme ei täheldanud. Olen proovinud erinevaid käsimüügist saadavaid looduslikke ravimed, sh puuviljakuubikuid, ravimteesid jne. Kuid püsivat abi nendest ei ole, st kui lõpetan tarbimise seisan taas probleemi ees. Proovinud olen ka üldsoovitusi kõhukinnisuse puhul, näiteks tarbida rohkem vett, süüa vähem saiatooteid jne. Aga paratamatult pole püsivat abi saanud.

Mõneti tundub, et kõhukinnisus käib kaasas stressiga. Minu igapäev koolipingis võib osutuda küllaltki stressirohkeks, olen üsna pabistaja tüüp. Samuti olen tähele pannud näiteks, et eksamipäeval esineb vastupidiselt kõhulahtisust. Muidugi ei saa väita, et stress minu probleemi põhjuseks kindlasti oleks. Ma ei tea, kuivõrd oluline see on, kuid mainin ka, et mind külastab üsna tihti aftoosne stomatiit suus, mistõttu lasin selle aasta kevadel vereproovi teha. Selgus, et hemoglobiin oli madala võitu ja mõningane vitamiinipuudus. Suvel kui kõhukinnisuse murega käisin, lasin uuesti kontrollida üle ka vereproovi ning siis oli jällegi kõik normis. Üldjuhul olen väga terve olnud, isegi külmetused tabavad harva, mistõttu pole arsti poole pidanud tihti pöörduma.

Kas oskaksite soovitada, mida peaksin oma elustiilis muutma, et seda probleemi lahendada? Kas peaksin oma menüü põhjalikult üle vaatama või oleks õigem pöörduda erialaarsti poole? Kui menüü korrigeerimisest võiks kasu olla, kuhu peaksin pöörduma saamaks “üliõpilas-sõbraliku” hinnaga abi toitumisspetsialistilt?

Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Igapäevase toitumise osas soovitan süüa toorsalateid (100 g portsjon), toormahla (1 klaas) enne igat põhitoidu korda. Põhitoidukorrad võiksid sisaldada kartuleid, köögivilju. Toit ei tohi olla rasvavaene, soovitatav on tarbida ka võid, hapukoort (võid 10 g x 3 päevas, kastmed hapukoorega, maitsestamata jogurtit, probiootikumdega jogurteid). Toidud maitsestada, kasutada vürtse, sinepit, mädarõigast jt. Vältida saia ja saiakesi, pastatooteid. Kui mitmekesine toiduvalik ei aita, siis soovitan registreerida gastroenteroloogi vastuvõtule, et selgitada põhjus, miks soole motoorika on aeglane normaalse toitumise korral.”

 

Anonüümne

4. november 2011

Tere.
Tegin läbi vajalikud uuringud kuna kahtlustasin laktoositalumatust, kuid laktoositalumatust mul ei ole.
Gastroenteroloog arvas, et tegemist võib hoopis olla piima allergiaga. Kas pean edasi piimatoodetest eemale hoidma või tarbima mõistlikult? Kirjutage palun piima allergiast.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Et selgitada välja, kas ja milliste piimatoodete vastu olete allergiline, tuleks kõigepealt loobuda täielikult piimatoodetest oma toidus (sh jälgida, et neid poleks teiste toitude koostises). Kui nähud kaovad, siis alustada ükshaaval toodete (võimalikult puhaste, et ei tekiks võimalust, kus reaktsiooni tekitab tegelikult hoopis piimatootes leiduv lisand, mitte piimatoode ise) tagasilisamist oma menüüsse. Kui mõni toode annab reaktsiooni, siis see võtta uuesti menüüst välja, lasta organismil taastuda ning katsetada järgmisi tooteid. Niimoodi katsetada läbi erinevad tooted. Ainult sel viisil saate teada, milliseid tooteid Teie organism talub ja milliseid mitte. Teoreetiliselt on küll ka võimalik selgitada allergiat välja nahatestidega, kuid ka need ei pruugi alati anda 100% õigeid vastuseid. Kui selgub, et Te tõepoolest ei saa tarbida ühtegi piimatoodet, siis peaksite oma menüü hoolega läbi vaatama, et saaksite toiduga piisavalt kaltsiumi (jt toitaineid) teistest allikatest. Võib osutuda vajalikuks ka toidulisandi võtmine, mis aga peaks olema kompleks kaltsiumist, magneesiumist, D-vitamiinist jm ainetest, et kaltsium ka imenduks. Õiget preparaati oskab soovitada apteeker.

Anonüümne

1. november 2011

Mis jahu on durhum, millest on tehtud pastad? Ja kui poeg on allergiline nisujahu ja muna vastu, kas tohib neid durhumpasta tooteid anda talle?
Kuigi poes pakendi peal polnud kirjas et see sisaldab muna, tehakse pastat ju jahust ja munast
Aitäh

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi emeriitdotsent Tiiu Liebert: “Durum tähendab ladina keeles kõva. Just seepärast kasutatakse seda jahu pastatoodete valmistamiseks, et need keetmisel ei laguneks. Durumjahu on kõrge valgusisaldusega, kuid gluteeni sisaldab tavajahust vähem. Pasta (durum- või tavalisest jahust) võib sisaldada mune, kuid tingimata ei pea sisaldama. Kui muna ei ole pakendil märgitud koostisosana, siis ei sisalda see toode muna.”

Anonüümne

20. oktoober 2011

Tere
Mul on selline probleem, et erinevalt paksudest juustest ja tugevatest luudest on mu küüned väga pehmed ja painduvad , samas on mu varbaküüned nii tugevad , et nende lõikamiseks tuleb kõvasti jõuda kasutada.
Eeldan, et ma toitun valest . Kas oskate nõu anda mida ma peaksin oma küüntega ette võtma?
ette tänades,
Laura

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ei saagi päris hästi aru, kas muret teevad Teile painduvad sõrmeküüned või paksud varbaküüned. Probleemid küünte ja nahaga on tavaliselt ennekõike seotud B-grupi vitamiinide ja A-vitamiini vähesusega. Oma rolli mängivad küünte ja naha tervises ka E- ja C-vitamiin, seleen, tsink, vaske jpt mineraalained ning asendamatud rasvhapped. Seni, kuni sõrmeküüned on vaid painduvad, kuid pole rabedad ega murduvad, ei tasuks nende pärast eriti muretseda. Paksud varbaküüned võivad (ei pruugi) viidata tõepoolest mõnele probleemile, kuid selle välistamiseks soovitan pöörduda murega nahaarsti poole.

Anonüümne

20. oktoober 2011

Tere!
Mu 9kuusele lapsele tuleb piimatoodetega(sh piimal põhinevate toidusegudega) kokkupuutel nahale nõgeslööve. Ma imetan teda endiselt,ning kui ise olen piimatooteid tarbinud, tekivad lapsele tugevad puhitused ja kõhuvalu,kõhulahtisus. Arst viitas,et tegu võib olla piimavalgu talumatusega. Ma tahaksin teada,et kas me kumbki ei tohi siis süüa midagi,mis sisaldab piimavalku(sh juust,piimavalguga vorstid)? Tuttavad-sugulased soovitavad tungivalt last “harjutada” piimaga vähehaaval,mis tagajärjed sellel oleksid?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Arst ei saa millelegi viidata, ilma konkreetseid analüüse tegemata. Pere- või lastearsti kohus on välja selgitada, kas ja mille vastu Teie laps on tundlik. See võib, aga ei pruugi olla piimavalk. Võib-olla on selleks hoopis piimasuhkur ehk laktoos ning sellisel juhul võite näiteks juustu süüa. Vastuse sellele annavad siiski vaid analüüsid. Üldiselt ei soovitata tavalist nn lehmapiima alla aastastele lastele üldse anda ja seda justnimelt seetõttu, et see on paljudele neist tugevaks allergeeniks.