Menüü

Toidu valmistamisel kasutatavad soolad

Soola saab liigitada näiteks tootmis- ja/või saamisviisi, peenestus- ja puhastusastme, naatriumisisalduse ning lisandite sisalduse järgi.

Kuigi osa sooli võib sisaldada tavalisest keedusoolast enam mõningaid mineraalaineid, ei saa neid kindlasti lugeda vastavate mineraalainete allikaks (v.a jodeeritud sool). Mõistlike tarbimiskoguste juures, olenemata kasutatavast soolast, on saadavate mineraalainete (v.a naatriumi) kogused väga väikesed.

Ükskõik milline sool ei ole arvestatav mineraalainete allikas. Mis tähendab, et mineraalainete saamiseks ei pea sööma soola

MERESOOL

Meresoola saadakse merevee aurutamisel spetsiaalsetes vannides või
tiikides päikese toimel. Meresoola puhtus sõltub selle tootmiseks
kasutatava merevee koostisest ja puhtusest. Soolal on suured ja ebaühtlased kristallid. Peale naatriumkloriidi võib meresool sisaldada mõningal määral ka joodi, kaltsiumi, magneesiumi ja kaaliumi.

 

JÄME SOOL EHK KIVISOOL

Jämedat ehk kivisoola saadakse enamasti maa-aluse soolalademe kaevandamisel. Jäme sool on määrdunud halli värvusega. Iga konkreetse kaevanduse soolalademes leidub erinevaid lisandeid, seetõttu on peaaegu võimatu saada ühtlase puhtusega ja/või ühtlaselt väga puhast jämedat soola.

 

KEEDUSOOL EHK LAUASOOL

Keedusoola puhul eraldatakse soolalahusest keetmise või aurutamise teel suurem osa veest ning võimsate tsentrifuugide abil allesjäänud vesi nii, et protsessi lõpus on soola niiskusesisaldus vaid umbes 3%. Täiendaval kuivatamisel saadakse ühtlase puhtuseastmega, peeneteraline kvaliteetne keedusool.

 

JODEERITUD SOOL

Jodeeritud soolaks on tavaliselt lauasool, millele on lisatud joodi. Joodi lisamine ei muuda soola maitset. Organismile vajalikku, ent puudujäävat joodikogust on hea saada soolaga.

 

PAN-SOOL

Pan-sool saadakse tavalise lauasoola naatriumisisalduse vähendamisel ja umbes 25–40% kaaliumkloriidi ja 10% magneesiumsulfaadi lisamisel. Lisaks on Pan-soolas joodi ning aminohapet lüsiini, mis võtab ära metalse maitse. Kahes teelusikatäies Pan-soolas on ligikaudu sama kogus naatriumi, mis ühes teelusikatäies keedusoolas. Tegelikkuses ei pruugi Pan-soola kasutamisel naatriumi tarbimine väheneda, kuna seda lisatakse toitudele suuremas koguses, et saavutada harjumuspärast maitset.

Mineraalainete arvestatavateks allikateks on teraviljad (eriti täisteratooted), kartul, puu- ja köögiviljad ning marjad, piim ja piimatooted, kala, (linnu)liha, muna, lisatavad toidurasvad, pähklid, seemned, õliviljad, kuid mitte sool. Vaid jodeeritud soola võib lugeda arvestatavaks joodi allikaks

Lisaks tavalistele sooladele võib leida ka eri nimetuste ja värvustega soolasid (näiteks Rosé, Himaalaja, Hawaii, Pärsia), mille koostis ja värvus sõltuvad sellest, kust nad pärinevad. Vaatamata sellele, et tihti on nende koostises loetletud paljude mineraalainete sisaldus, ei sisalda need soolad ühtegi mineraalainet sellisel määral, et sellest võiks saada arvestatava osa nende päevasest vajadusest.

Lisaks toodetakse ka eri maitsenüanssidega soolasid. Nendeks on näiteks aroomi-, küüslaugu-, suitsusool. Soola on lisatud ka paljudesse maitseainesegudesse (nt piprasegu). Seega tuleb maitseainesegude puhul alati lugeda pakendi märgistust, et teada saada, kui palju on neis soola.

Lihatööstuses kasutatakse tihti soola, millele on lisatud nitritit. Nitritsool on kõrge puhtusastmega spetsiaalselt lihatööstustele mõeldud sool. See annab lihale punakasroosa värvuse ja pidurdab ebasoovitavate mikroorganismide arengut, pikendades seega toiduainete säilivusaega.