Menüü

Lisatavad toidurasvad, pähklid, seemned, õliviljad

Lisatavate rasvade toidugruppi kuuluvad või, õli, rasvavõided, pähklid-seemned ja õliviljad (avokaado, oliivid). Lisatavad toidurasvad on kõige energiarikkamad toidud.

toidurasvadSoovitatav on osa rasvainete portsjoneid valida pähklite või seemnetena. Oluline on aga jälgida pähklite värskust, sest pähklites olevad rasvhapped rääsuvad kiiresti ning kergesti areneb ka hallitus. Valida tuleks tervete koortega pähklid, paremini säilivad metallkarbis olevad pähklid. Pähklites ja seemnetes sisaldub palju vajalikke küllastumata rasvhappeid, kuid nende valgud ei sisalda kõiki asendamatuid aminohappeid.

Taimeõlid on rikkad küllastumata rasvhapete poolest ja neis ei ole kolesterooli. Külmpressitud õli on vitamiinirikkam ja sobib hästi salatite valmistamiseks. Praadimiseks on kasulik puhastatud ehk rafineeritud õli, kuna külmpressitud õlides võivad kõrgetel temperatuuril tekkida kantserogeensed ühendid. Parimad oma rasvhappelise koostise poolest on rapsi-, linaseemne- ja oliiviõli.

Majoneeside rasvasisaldus võib olla 3–80%. Lahjemates majoneesides on vähem õli, kuid üldjuhul rohkem stabilisaatoreid ja konservante. Majoneesid võivad sisaldada tihti ka palju soola.

Lihtsustatud ligikaudsed söömise soovitused tervise toetamiseks on toodud järgmises tabelis.

Toitude grupidPäevane soovitus vastavalt energiasoovitusele

Milliseid toitaineid sisaldavad ja

nende parimad allikad

2000 kcal (naine)2600 kcal (mees)
Pähklid, seemned150 g nädalas250 g nädalas
  • α-linoleenhape (asendamatu oomega-3-rasvhape) (tšiia- ja linaseemned, Kreeka pähklid ning neist valmistatud õlid, rapsiõli)
  • kiudained (seemned, pähklid)
  • A-vitamiin (või)
  • E-vitamiin (kõik pähklid-seemned (eriti päevalilleseemned, mandlid, sarapuu- ja maapähklid) ja neist valmistatud õlid)
  • B1-vitamiin (lina-, seesami-, päevalilleseemned, makadaamia-, maa-, pekani-, parapähklid)
  • B2-vitamiin (mandlid, sarapuupähklid, kõrvitsaseemned
  • niatsiin (maapähklid, seesami-, päevalilleseemned)
  • B6-vitamiin (pistaatsia ja Kreeka pähklid, seesami- ja päevalilleseemned)
  • folaadid (maapähklid, päevalilleseemned)
  • kaalium (pistaatsiapähklid, mandilid, päevalilleseemned)
  • kaltsium (mandlid, parapähklid, mooni- ja tšiiaseemned)
  • magneesium (seesami- ja päevalilleseemned, para- ja India pähklid)
  • raud (kõrvitsaseemned, India pähklid)
  • tsink (seesami-, päevalille-, kõrvitsaseemned, India pähklid)
  • vask (India pähklid, päevalilleseemned)
Taimeõlid, või5 tl päevas6–7 tl päevas