Menüü

Lisatavad toidurasvad, pähklid, seemned, õliviljad

Lisatavate rasvade toidugruppi kuuluvad või, õli, rasvavõided, pähklid-seemned-mandlid ja õliviljad (avokaado, oliivid). Lisatavad toidurasvad on kõige energiarikkamad toidud.

toidurasvadSoovitatav on osa rasvainete portsjoneid valida pähklite, seemnete või mandlitena. Oluline on aga jälgida pähklite värskust, sest pähklites olevad rasvhapped rääsuvad kiiresti ning kergesti areneb ka hallitus. Valida tuleks tervete koortega pähklid, paremini säilivad metallkarbis olevad pähklid. Pähklites ja seemnetes sisaldub palju vajalikke küllastumata rasvhappeid, kuid nende valgud ei sisalda kõiki asendamatuid aminohappeid.

Taimeõlid on rikkad küllastumata rasvhapete poolest ja neis ei ole kolesterooli. Külmpressitud õli on vitamiinirikkam ja sobib hästi salatite valmistamiseks. Praadimiseks on kasulik puhastatud ehk rafineeritud õli, kuna külmpressitud õlides võivad kõrgetel temperatuuril tekkida kantserogeensed ühendid. Parimad oma rasvhappelise koostise poolest on rapsi-, linaseemne- ja oliiviõli.

Majoneeside rasvasisaldus võib olla 3–80%. Lahjemates majoneesides on vähem õli, kuid üldjuhul rohkem stabilisaatoreid ja konservante. Majoneesid võivad sisaldada tihti ka palju soola.