Menüü

Taldrikureegel

Taldrikureegli järgi lõuna- või õhtusöögi taldriku kokkupanek aitab tõhusalt panustada päevaste köögiviljaportsjonite (minimaalselt kolm, soovitatavalt rohkem) saamisesse. Üks köögiviljaportsjon on umbes 100 g ehk peotäis. 

Samuti aitab taldrikureegel lihtsal viisil tasakaalustada erinevate toidugruppide proportsioonid. Võimalusel tuleks jälgida ka seda, et taldrikul oleks esindatud vähemalt viit erinevat värvi toitu.

Taldrikureegel Taldrikureegel:

  • erinevad salatid või kuumtöödeldud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt vähemalt pool taldrikust
  • valgurikas toit, nagu kala, (linnu)liha, kodujuust, kaunviljad vm võiks moodustada umbes veerandi taldrikust
  • lisand, näiteks tatar, kartul vm ülejäänud veerandi taldrikust

Lisandi võib asendada samuti köögiviljadega. Kaunviljad sobivad nii köögiviljade kui ka valgurikka toidu osasse.

  • Kui tegemist on segatoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, siis peaksid aedviljad moodustama vähemalt pool taldrikust. Teine pool taldrikust jääb segatoidule.
  • Et meelitada lapsi rohkem köögivilju sööma, saab taldriku kujundada lõbusamalt, kuid ikka nii, et vähemalt pool taldrikust oleksid aedviljad.

  • Kuigi kaunviljad kuuluvad köögiviljade alla, siis taimetoidutaldrikul paigutatakse nad valgurikka toidu sektorisse. Ning lisaks ikka pool taldrikut aedvilju.

  • Taldrikureeglist on võimalik lähtuda ka pühade ajal, näiteks täiendavad jõululauda hästi peet, kõrvits, hautatud või hapukapsas.

Isegi suppi on võimalik süüa taldrikureegli järgi. Lihtsalt jälgi, et supi paksemast osast moodustaksid köögiviljad koguseliselt poole ning valgurikas osa (nt kala, linnuliha) veerandi.