Menüü

Lihaasendajad

Taimset päritolu alternatiivtoidud

Alternatiivid loomset päritolu valkudele nagu soja, kaunviljad, teraviljad – ei oma lihaga võrreldavaid maitseomadusi ning on koostiselt ja omastatavuselt erinevad.

Taimset päritolu lihaasendajate toormeks on:

  • Kaunviljad, eriti soja.
  • Nisugluteen (seitan ehk nisuliha), mida saadakse kui nisujahust pestakse välja tärklis ning saadud elastset massi töödeldakse termiliselt, näiteks praetakse õlis saades lihapalle meenutav toode, või vormitakse vorstikujuliseks ja aurutatakse saades vorsti või sinki meenutava toote.
  • Kinoa on teravili, mida tundsid juba iidsed atsteegid. Kinoa sisaldab palju valke (12–18%), mis on hea aminohappelise koostisega, kuid ei sisalda gluteeni.
  • Riis.

Tehnoloogiliste võtete ja maitsestamisega saadakse lõpp-produkt, mis meenutab sea-, veise-, lamba- või linnuliha, sinki või vorsti.

Mükoproteiin

Mükoproteiin on valk, mis on eraldatud hallitusseenest. Mükoproteiin on täisväärtuslike aminohapete ja ühtlasi ka hea kiudainete allikas. Lisaks on selle tootmine keskkonnasõbralik.

Valgurikkad putukad ja vaglad

Putukad ja ussikesed on jätkusuutlikumad valguallikad kui loomad. Söödavate vaklade (ingl. k. mealworms) kasvatamisel tekib vähem kasvuhoonegaase ja need vajavad vähem maad võrreldes kanade, karja ja sigade kasvatamisega.

Ameerikas eemaldatakse putukate välimuse isuäratavamaks muutmiseks nende silmad, tiivad, jalad ja välisskeletid. Ritsikaid, vaklu ja rohutirtse kasvatatakse juba kommertsiaalselt loomasöödaks. Seega võivad just putukad ja vaglad olla lahendus aina suurenevale nõudlusele loomset päritolu valkude järele.