Menu

Folaadid

B9-vitamiin on tuntud peamiselt nimetuse “folaadid“ või „foolhape“ all ning see kuulub B-rühma vitamiinide hulka.

Kui folaadid esinevad looduslikes taimset päritolu toitudes, nt rohelised lehtköögiviljad, herned, seemned jne, siis foolhape on folaatide sünteetiline vorm, mida leidub rikastatud toitudes, näiteks hommikuhelvestes ja toidulisandites. Foolhape muutub manustatuna meie organismis folaatideks.

Folaate on vaja:

  • loote närvikoe normaalseks arenguks,
  • valkude, rasvade ning süsivesikute ainevahetuseks,
  • närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks,
  • DNA ning RNA sünteesiks, mis on oluline kasvuprotsessis ja organismi rakkude taastootmiseks,
  • punaste vereliblede moodustamiseks B12-vitamiiniga,
  • vere kolesteroolisisalduse vähendamiseks ja maksa töö tõhustamiseks.

Toiduga saadud folaadid või manustatud foolhappest saadud folaadid on eriti olulised rasedatele, seda tegelikult juba enne raseduse algust, et tagada lapse normaalne areng. Raseduse ja rinnaga toitmise ajal suureneb folaatide vajadus 500 µg-ni päevas. Ema rasedusaegsel folaatide puudusel võivad lootel tekkida neuraaltoru defektid, suulae deformatsioonid, seljaaju song, ajukahjustused, sündida enneaegsed või madala sünnikaaluga lapsed ja lapse hilisem areng võib olla aeglane ning õppimisvõime nõrgem. Kõrget folaatide tarbimist on lastel seostatud ka närvisüsteemi parema arenguga.

Kuna palju rasedusi, eriti teismeeas, on planeerimata, peavad kõik fertiilses eas naisterahvad saama vähemalt 400 µg folaate päevas, sest lapse närvisüsteemile pannakse alus juba loote esimestel nädalatel, kui naine ei pruugi oma rasedusest veel teadlikki olla.

Parimateks folaatide allikateks on pärm, maks, kaunviljad, brokoli, lehtkapsas, spinat, pähklid, seemned, peet, nuikapsas, rohelised taimeosad, muna, leib, paprika, kaalikas, kamajahu, lillkapsas, redis, maasikad.

Soovituslik päevane tarbimiskogus 300 μg sisaldub keskmiselt:

  • 25 g pärmis
  • 150 g spinatis või lehtkapsas
  • 300 g keedetud ubades
  • 270 g maapähklites
  • 300 g kuumtöödeldud brokolis
  • 570 g teraleivas
  • 840 g maasikates

Loe lisaks folaatidest ja foolhappest (foolhape_A5.PDF).