Menüü

Vitamiinid

Vitamiinid on asendamatud mikrotoitained. Need ei anna energiat, kuid on eluliselt tähtsad organismi normaalseks tööks ja tervise alalhoidmiseks.

Et saada erinevaid vitamiine, tuleb süüa toite kõikidest toidugruppidest – täisteratooted, puu- ja köögiviljad, piimatooted, toidugrupp kala-muna-kana-liha, lisatavad toidurasvad (nt pähklid, seemned, mandlid). Süües väga rasva- ja suhkrurikkaid toite, saab küll palju energiat, kuid tihti on sellised tooted vitamiinide allikatena väga tagasihoidlikud.

Vitamiinid on vajalikud:

  • sest need osalevad ainevahetusprotsessis, reguleerivad närvide tööd, omavad rolli luu- ning lihaskoe moodustumisel,
  • nakkus- ja viirushaiguste eest kaitsmisel,
  • sest nad kaitsevad organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest, seetõttu nimetatakse mitmeid vitamiine antioksüdantideks.

Vitamiine on vaja küll väga väikestes kogustes, mikrogrammidest kuni milligrammideni, kuid see eest tuleb neid tarbida pidevalt, sest neist ei teki organismi pikaajalist varu.

Inimene suudab sünteesida ainult üksikuid vitamiine (B3-, B5-, K-vitamiini, retinooli ß-karoteenist, päikesekiirguse toimel ka D-vitamiini), aga neidki vaid sobivate lähteühendite ja välistingimuste koosmõjul. Enamikke vitamiine leidub nii taimset kui ka loomset päritolu toiduainetes, kuid vitamiine D ja B12 leidub omastuval kujul vaid loomset päritolu toidus.

Vitamiinid jaotatakse kaheks:

Rasvlahustuvate vitamiinide puhul tähistab üks täht tervet ühendite gruppi, millel on väga sarnane ehitus ja sama toime. Rasvlahustuvate vitamiinide ületarbimise oht võib tekkida rikastatud toidu või toidulisandite tarbimisel ja on nende akumuleerumise tõttu organismis kergemini kujunev kui vesilahustuvate puhul. Vesilahustuvate vitamiinide üledoseerimine toiduga ei ole võimalik, sest üleliigne transporditakse lihtsalt loomulikul teel (uriiniga) organismist välja.

B-grupi vitamiinide ülesanded on:

  • Olulised põhitoitainete ainevahetuses organismi energiaga varustamiseks.
  • Asendamatud närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks.
  • Vajalikud seedeelundkonna lihaste toonuse säilitamisel.
  • Tähtsad naha, juuste, silmade, suu ja maksa tervise tagamisel.

Esmased vitamiinide puudujäägitunnused on väsimus ja meeleolumuutused, samuti nahakahjustused. B-grupi vitamiinidel on suurem mõju, kui neid tarvitada koos, ühe vitamiini liigtarbimine võib põhjustada häireid teiste imendumisel. Üheks B-grupi vitamiinide puudujäägi põhjuseks on suurenenud töödeldud toitude tarbimine, milledest seetõttu suurem osa B-grupi vitamiine on eemaldatud. Teiseks põhjuseks on suurenenud suhkru tarbimine, mille tulemusena tekib organismi soolestikus B-grupi vitamiinidele mittesobiv mikrokliima.

Vitamiinide vajadus sõltub peamiselt:

  • soost
  • vanusest
  • organismi tervislikust seisundist
  • kehalisest aktiivsusest

(Vt tabel 2)

Näiteks rasestumise ja loote kasvuperioodil on väga oluline folaate sisaldavate toitude piisav tarbimine, et vähendada ohtu väärarenguga lapse sünniks. Raseduse ja rinnaga toitmise ajal suureneb vajadus enamiku vitamiinide järele. Lastel ja eakatel on aga D-vitamiini vajadus suurem kui täiskasvanutel. Stressirohke, aga ka väga sportlikult aktiivne eluviis suurendab B-grupi vitamiinide, eriti B1-vitamiini vajadust.

Vitamiinipuudus võib tekkida mitmetel põhjustel:

  • toitumuslik-olmelised põhjused (toiduainete defitsiit nälgimisel; tasakaalustamata ühekülgne toit; toiduainete vale töötlemine, nt.liiga pikaajaline kuumas hoidmine; imendumishäired, mida tekitab nt alkoholism)
  • füsioloogilised põhjused (osade vitamiinide kõrgenenud vajadus näiteks väikelastel, rasedatel, imetavatel naistel või eakatel)
  • organismi teatud haiguslikud seisundid ja konkreetsed ravimid

Vitamiinide omastumist takistavad:

  • liigne kohvijoomine
  • alkoholi tarbimine
  • suitsetamine
  • mõned ravimid
  • samuti mõned antibeebipillid

Vitamiinide hulk toidus sõltub ka toidu valmistamisviisist. Et vähendada vitamiinide kadu:

  • väldi liiga pikka keetmisaega
  • pane köögiviljad keema keevasse vette
  • kasuta ära ka köögiviljade keeduleem, näiteks valmista sellest kastet või suppi
  • väldi toidu mitmekordset soojendamist

Tabel 1

Tähtsamate vitamiinide nimetused, tähistused ja olulisemad allikad

Vitamiini tähisVitamiini nimiParimad allikad*
Rasvlahustuvad vitamiinid
Aretinoolkala-, veise ja seamaks, või, muna, juustud

β-karoteeni** allikad: kollased, punased või oranžid puu- ja köögiviljad ning marjad (nt porgand, kibuvitsamarjad, kõrvits), bataat, rohelised köögiviljad (lehtkapsas, spinat, maitseroheline)

Dkaltsiferoolkalad, muna (kollane), maks, rikastatud piim ja piimatooted
Etokoferoolõlid (nt päevalille, rapsi), seemned, pähklid, mandlid, leib, avokaado, paprika, maks,
Kfüllokinoontaimset päritolu toidud (eriti rohelised köögiviljad)
Vesilahustuvad vitamiinid
B1tiamiinseemned, pähklid, nisuidud, pärm, sealiha, kaerahelbed, täisterapasta, leib, maapirn, astelpajumarjad, maks, kanafilee, täisterariis, lõhe, kaunviljad, kama, muna
Briboflaviinmaks, pärm, mandlid, muna, lehtkapsas, juust, spinat, leib, brokoli, kuivatatud aprikoosid-ploomid, räim, avokaado, sealiha, kaunviljad, kalkun, pähklid, seemned
B3niatsiin, nikotiinhape, nikotiinamiidpähklid, seemned, maks, linnuliha, pärm, sea- ja veiseliha, kamajahu, muna, täisterariis, kala, kohupiim, kodujuust
Bpantoteenhapemaks, pärm, pähklid, kala, kaunviljad, seened, munad, linnuliha
Bpüridoksiinmaks, pähklid, linnuliha, kala, pärm, avokaado, brokoli, paprika, banaan, sea- ja veiseliha, leib, seemned, munakollane, kaunviljad
Bbiotiinmaks, pähklid, pärm, muna, lehtkapsas, kamajahu, kaerahelbed, seened
Bfolaadid, foolhape,pärm, maks, kaunviljad, brokoli, lehtkapsas, spinat, pähklid, seemned, peet, nuikapsas, rohelised taimeosad, muna, leib, paprika, kaalikas, kamajahu, lillkapsas, redis, maasikad
B₁₂kobalamiinmaks, veiseliha, linnuliha, muna, kala, juust, sealiha, piim, kohupiim, jogurt, B₁₂-vitamiiniga rikastatud pärmihelbed (maitsepärm)
Caskorbiinhapepuu- ja köögiviljad, marjad, mahl – kibuvits, astelpaju, paprika, mustad sõstrad, murakad, maasikad, tsitruselised, punased sõstrad, kapsas, brokoli, porrulauk, kaalikas, tikrid, vaarikad, tomat, lillkapsas

* 100 grammis toidus sisalduv kogus katab vähemalt 10% täiskasvanud naisterahva päevasest vajadusest
** β-karoteen, mida leidub taimset päritolu toiduainetes, muutub organismis vajalike ainete olemasolul (nt rasvad) samuti A-vitamiiniks

Tabel 2

Tähtsamate vitamiinide päevased tarbimissoovitused vastavalt vanusele

Vanus aastatesVitamiin A, RE aVitamiin D, μgVitamiin E,
α-TE b
Vitamiin B₁, mgVitamiin B₂, mgNiatsiin,
NE c
Vitamiin B₆,

mg

Folaadid, μgVitamiin B₁₂, µgVitamiin C, mg
LAPSED
6–11 kuud30010 (400 IU)30,40,550,4500,530
12–23 kuud30010 (400 IU)40,50,670,5600,635
2–535010 (400 IU)50,60,790,7800,840
6–940010 (400 IU)60,91,1121,01301,345
NAISED
10–1370010 (400 IU)71,01,2141,52703,070
14–1770010 (400 IU)81,21,4161,53303,0100
18–3070010 (400 IU)81,11,3151,54003,0100
31–6070010 (400 IU)81,11,3151,5300 d3,0100
61–7470020 (800 IU)81,01,2141,53003,0100
>7570020 (800 IU)81,01,2131,53003,0100
 
Rasedad80010 (400 IU)101,61,6171,85003,0110
Rinnaga toitvad110010 (400 IU)111,71,7201,85003,0110
MEHED
10–1370010 (400 IU)81,21,4161,82703,070
14–1790010 (400 IU)101,51,7201,83303,0100
18–3090010 (400 IU)101,51,7201,83003,0100
31–6090010 (400 IU)101,41,7191,83003,0100
61–7490020 (800 IU)101,31,5171,83003,0100
>7590020 (800 IU)101,21,3151,83003,0100

a Retinooli ekvivalent: 1 retinooli ekvivalent (RE) = 1 mg retinooli = 12 mg (beetakaroteeni)
b Alfa-tokoferooli ekvivalent: 1 alfa-tokoferooli ekvivalent = 1 mg RR alfa-tokofeooli
c Niatsiini ekvivalent: 1 niatsiini ekvivalent (NE) = 1 mg niatsiini = 60 mg trüptofaani
d Viljakas eas naistel soovitatakse tarbida folaate 400 µg/päevas

Vitamiinide maksimaalsed ühekordsed ohutud kogused toidust ja toidulisanditest kokku päeva kohta

VITAMIINKOGUS
Vitamiin A a (μg)3000 b
Vitamiin D100 (4000 IU)
Vitamiin E c300
Niatsiin c
Nikotiinhape10 d
Nikotiinamiid900
Vitamiin B6 c25
Foolhape c1000
Vitamiin C1000

a Kui retinool ja/või retinüülpalmitaat
b Rasedatel retinooli tarbimine üle 3,000 μg päevas on seostatud suurenenud loote väärarengute riskiga. Naised peale menopausi, kellel on suurenenud osteoporoosi ja luumurdude risk, peaksid piirama tarbimist 1,500 μg-ni päevas
c Ainult toidulisanditest või rikastatud toidust
d Ei ole kohaldatav rasedatele või imetavatele emadele

Biotiin
Biotiin

Biotiin on elutegevuseks oluline kõigile tuntud organismidele ning seda sünteesivad taimed ja mikroorganismid, kuid loomadel, sh inimesel, on biotiini süntees...

Folaadid
Folaadid

Toiduga saadud folaadid või manustatud foolhappest saadud folaadid on eriti olulised rasedatele, seda tegelikult juba enne raseduse algust, et tagada lapse normaalne...

B12-vitamiin ehk kobalamiin
B12-vitamiin ehk kobalamiin

B12-vitamiini puuduse tunnused võivad ilmneda alles 5–6 aasta pärast. Puudujääk võib esineda ebapiisava imendumise puhul ja taimetoitlastel.

C-vitamiin ehk askorbiinhape
C-vitamiin ehk askorbiinhape

C-vitamiini puuduse seisund võib ilmneda vähenenud oksüdeerumisvastaste võimekuse, kurnatuse ja ärrituvusena. Pikaajalise C-vitamiini puudusel võib tekkida...

A-vitamiin
A-vitamiin

A-vitamiini saab loomset päritolu allikatest retinoolina, kuid organism on võimeline ka taimset päritolu toiduainetes leiduva β–karoteeni muutma organismis...

D-vitamiin ehk kolekaltsiferool
D-vitamiin ehk kolekaltsiferool

D-vitamiini kutsutakse päikesepaiste vitamiiniks, kuna päikese ultraviolettkiired aktiveerivad kolesterooli vormi, mis eksisteerib nahas, muutes selle D-vitamiiniks.

E-vitamiin ehk α-tokoferool
E-vitamiin ehk α-tokoferool

E-vitamiin on inimorganismile vajalik toitaine, kuna selle puudus tekitab neuropaatiat ja hemolüütilist aneemiat.

K-vitamiin
K-vitamiin

K-vitamiini sünteesivad taimed ja bakterid. Peamised K-vitamiini allikad on rohelised lehtköögiviljad, taimeõlid ja taimeõlipõhised leivamäärded. Samuti leidub...

B1-vitamiin ehk tiamiin
B1-vitamiin ehk tiamiin

B1-vitamiinil on oluline roll süsivesikute ja osade aminohapete ainevahetuses organismis.

B2-vitamiin ehk riboflaviin
B2-vitamiin ehk riboflaviin

B2-vitamiin on kergesti omastuv vitamiin, mis omab võtmerolli inimese tervise tagamisel.

Niatsiin ehk B3-vitamiin
Niatsiin ehk B3-vitamiin

Niatsiini saadakse toiduga, kuid seda sünteesib ka meie organism aminohappest trüptofaan, mida leidub valkudes.

Pantoteenhape ehk vitamiin B5
Pantoteenhape ehk vitamiin B5

Pantoteenhappe nimi pärineb kreekakeelsest sõnast pantothen, mis tõlkes tähendab „igalt poolt” ning näitab seda, et pantoteenhapet on võimalik saada peaaegu...

B6-vitamiin
B6-vitamiin

B6-vitamiinil on meie kehas palju tähtsaid ülesandeid, kuid üheks olulisemaks võib pidada selle tuge südame-veresoonkonnahaiguste ennetamisel.